Poľsko nasleduje Maďarsko, tiež chce prispôsobiť pravidlá pre prijatie eura

Poľsko sa bude usilovať o "prispôsobenie" podmienok pre vstup krajiny do eurozóny v súčasnej hospodárskej a finančnej situácii v Európe, uviedol poľský premiér Donald Tusk. Podobnú snahu o zmenu kritérií vyvíja aj Maďarsko.

25.02.2009 18:49
Tusk Foto:
Poľský premiér Donald Tusk
debata

Poľská liberálna vláda usiluje o to, aby sa eurom v krajine začalo platiť v roku 2012. Jej šéf povedal, že chce na európskej scéne začať rozhovory o „väčšej pružnosti“ podmienok nutných pre vstup do eurozóny. Chce sa dohodnúť na spoločnej taktike s ďalšími krajinami, ktoré chcú euro prijať.

„V nedeľu na neformálnom summite EÚ v Bruseli budem v tejto veci hľadať spojencov,“ uviedol Tusk. Podporu očakáva napríklad od Maďarska.

Konvergenčné kritériá by sa mohli zmeniť napríklad pri hranici inflácie. Podľa údajov za rok 2007 Poľsko nominálne splnilo konvergenčné kritéria v prípade inflácie, deficitu verejných rozpočtov a verejného dlhu. Inflácia sa pritom do limitu vojde iba tesne. Na hranici sa krajina pohybuje aj v stabilite dlhodobých úrokových sadzieb. Nie je zatiaľ v čakárni na euro – v systéme výmenných kurzov ERM-2 – čo je povinný predstupeň, než sa krajina rozhodne prijať euro. Poľsko nedávno začalo rokovať s Európskou centrálnou bankou o vstupe do ERM-2. Ekonómovia sú zatiaľ rozdelení v názore na to, či vstup do eurozóny v čase hospodárskej krízy Varšave pomôže.

debata chyba