Zmeniť kritériá pre euro? Almunia Maďarom odkázal, že nie

Kritériá pre vstup do eurozóny by sa nemali meniť, uviedol eurokomisár Joaquín Almunia a dal tak nepriamo odpoveď Maďaroma Poliakom, ktorí ich chcú zmierniť.

26.02.2009 08:26
Joaquin Almunia Foto:
Eurokomisár Joaquin Almunia.
debata

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v utorok povedal, že by sa malo skrátiť terajšie dvojročné obdobie, počas ktorého musí kandidát na vstup do eurozóny zotrvať v mechanizme výmenných kurzov ERM II, aby preukázal stabilitu svojej meny. Aj Poľsko chce presadzovať zmeny pri prijímaní eura.

Almunia konštatoval, že žiaden člen eurozóny nečelí problému insolventnosti.

„Pravdepodobnosť, že by člen eurozóny mal vážne problémy, nie je nulová, nanešťastie je nad nulou, ale pre mňa z politického hľadiska možnosť, že by člen eurozóny šiel na Medzinárodný menový fond je nulová, pretože politicky je to nemožné,“ povedal Almunia.

Na finančných trhoch a medzi niektorými politikmi rastú špekulácie o možnosti, že silnejšie krajiny eurozóny, ako je Nemecko, by mali pomôcť slabším členom, ako je Grécko, ktorého náklady na emisiu dlhopisov sa zvyšujú pre pochybnosti o jeho fiškálnej situácii.

Almunia zároveň zopakoval výzvy voči krajinám eurozóny, aby pracovali na plánoch sprísnenia svojej rozpočtovej politiky po terajšom období fiškálnej expanzie, ktorej cieľom je bojovať proti recesii.

debata chyba