Šrotovné vyprázdňuje predajcom áut sklady

Šrotovné, ktoré zlacnilo autá na Slovensku až o 2-tisíc eur (60-tisíc korún), začína spôsobovať nákupnú horúčku na Slovensku.

14.03.2009 06:30
Autosalón, šrotovné Foto:
Šrotovné láka ľudí na kúpu nového auta.
debata

Výhodnejšie ceny, ktoré umožňujú kúpiť auto na Slovensku už od 6 590 eur (138-tisíc korún), v piatok zaplnili desiatky predajných miest všetkých značiek. Skladové zásoby sa mnohým už minuli a nápor môže spôsobiť, že nové auto dostanú ľudia až v máji či júni.

DISKUTUJTE: Aké máte skúsenosti so šrotovným?

„Niekde mi povedali, že dostanem auto až o pol roka, a to som obišla tri značky. Obávam sa, že dovtedy sa zasa môžu minúť peniaze na šrotovné,“ spresnila čitateľka Anna, ktorá sa v piatok pokúšala kúpiť nové auto v Bratislave.

„Zatiaľ čo sme mali doteraz objednávky tak 8 až 10 aut denne, teraz sú to trojciferné čísla. Začalo sa to už v utorok, každý deň to stúpa a ozývajú sa rovnako predajcovia z Bratislavy, ako aj tí, čo predávajú autá na strednom a východom Slovensku,“ spresnil Štefan Harabín, riaditeľ obchodu dovozcu automobilov značky Citroën

Potvrdil, že zásoby dvoch najlacnejších modelov sú už vypredané, „Zohnali sme ďalších 100 aut,“ spresnil Harabín. Značka cíti nápor ľudí, najmä čo sa týka dvoch najlacnejších modelov.

Na redakciu Pravdy sa v piatok obrátilo viacero čitateľov, ktorí sa stretli s tým, že im predajcovia oznámili vyprázdnené zásoby áut.

„Od utorka tohto týždňa príjem objednávok na kúpu auta výrazne stúpol,“ povedal Ľubomír Beňovič, manažér značky Volkswagen v spoločnosti Porsche-Slovakia, ktorá zastupuje značku na slovenskom trhu. Ľudia majú najväčší záujem o menšie a lacnejšie modely Polo a Golf.

„Zatiaľ ich máme na skladoch, od zavedenia šrotovného však prešiel len krátky čas,“ dodal Beňovič. Dodanie nového volkswagenu trvá najviac šesť týždňov.

O kúpu nového auta sa však hlási viac ľudí z východného či stredného Slovenska. „Tam majú zrejme viacerí staršie autá vhodné na zošrotovanie,“ doplnil Beňovič. Plné predajne mali v piatok aj predajcovia značky Opel.

„Máme ohlasy z celého Slovenska, návštevnosť vzrástla,“ povedal Branislav Balážik, obchodný manažér značky Opel. Podľa neho sú tiež najžiadanejšie lacnejšie modely Corsa a Astra Classic.

„Máme ich na skladoch dostatok, pretože sme boli predzásobení aj pre akcie,“ vysvetlil Balážik. Ako ďalej dodal, z centrálneho skladu v Maďarsku sú schopní dodať auto do týždňa. Dovozca renaultov v piatok potvrdil, že zásoby modelu Thalia či jednej z najlacnejších značiek Dacie ešte v sklade sú. Niektorí predajcovia značky však už v piatok popoludní upozorňovali, že dodávka môže trvať týždne.

debata chyba