Výrobca českého semtexu zatvoril bratislavskú dynamitku

Fabrika na výrobu najznámejšej slovenskej výbušniny po 136 rokoch končí. Firmu Istrochem Explosives, ktorá sídli v areáli bývalej bratislavskej dimitrovky, ovládla česká konkurencia a dala ju do likvidácie.

02.09.2009 10:06
Dynamit, bomba, výbuch, atentát, zločin,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vlastníkom Istrochemu Explosives je v súčasnosti akciová spoločnosť Explosia Pardubice, výrobca legendárneho semtexu. Bratislavskú fabriku, ktorá zas produkuje známy danubit, dala do likvidácie 18. augusta tohto roka. Zámer zrušiť výrobu výbušnín v Istrocheme zatiaľ pardubická firma oficiálne neoznámila.

„Máme iba predbežné správy, že tak mieni urobiť,“ potvrdil prednosta bratislavského obvodného úradu životného prostredia Patrick Lutter.

Skončenie výroby trhavín v Bratislave znamená aj odstránenie prevádzky a následné ozdravovanie územia, čo môže vyjsť na niekoľko miliónov eur. Pri dodržaní pravidiel podľa Luttera nehrozí počas tohto procesu nijaké nebezpečenstvo obyvateľom či životnému prostrediu.

„Skôr naopak. Odchod takejto prevádzky zo širšieho centra mestu iba prospeje. Zníži sa riziko možných priemyselných havárií, odstránia sa environmentálne záťaže,“ dodal.

Správca bývalého podniku Istrochem už spracováva návrh na ozdravenie areálu. Územie sa pripravuje na iné využitie. Pardubická Explosia v pondelok neodpovedala na otázky, prečo pristúpila k uvedenému kroku, čo bude s výrobou bratislavskej dynamitky a aké sú jej ďalšie plány s objektom. Podľa informácií Pravdy sú v čase krízy dôvodom zatvorenia fabriky, ktorá má do 200 zamestnancov, zlé hospodárske výsledky. Likvidátorom je právnická firma Patent Iurist. Jej kancelária sa v pondelok k prípadu Istrochem nevyjadrila s vysvetlením, že vedenie je na dovolenke.

Pôvodný podnik založil ešte v roku 1873 švédsky vynálezca dynamitu Alfred Nobel. V súčasnosti Istrochem Explosives vyrába okrem iných produktov niekoľko druhov plastickej trhaviny danubit. Tá sa používa v kameňolomoch, baniach či pri asanácii objektov. Dá sa s ňou pracovať aj pod vodou. Na čiernom trhu je danubit obľúbeným artiklom pre potreby podsvetia, ale aj teroristov. V roku 2007 našli v budove brnianskeho magistrátu kufrík s 6,5 kg slovenského danubitu. Ak by polícia nezabránila jeho odpáleniu, mohlo dôjsť k najväčšiemu teroristickému útoku v dejinách Česka so stovkami obetí.

debata chyba