Fico: Rok 2009 by mal byť posledný s vysokými vládnymi stimulmi

Slovensko pôjde na štvrtkový neformálny summit Európskej rady, na ktorom sa predsedovia vlád a hlavy štátov Európskej únie pokúsia zjednotiť svoje pozície pred septembrovým summitom G20 v americkom Pitsburgu, s jednoznačným postojom v oblasti ďalšej finančnej podpory ekonomík v hospodárskej kríze. Slovenská vláda zastáva názor, že rok 2009 by mal byť posledným rokom vysokých fiškálnych stimulov napumpovaných vládami do ekonomík, uviedol premiér Robert Fico.

17.09.2009 12:51
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

V súlade s už prezentovaným plánom konsolidácie slovenských verejných financií tak bude presadzovať postupné znižovanie deficitov od roku 2010. Ten slovenský by sa mal v roku 2012 dostať postupne z tohtoročných zhruba 6,2 % hrubého domáceho produktu na maastrichtské 3 %.

„Sme v európskom priemere,“ doplnil premiér s tým, že priemerný rozpočtový deficit krajín únie v tomto roku dosiahne zhruba 6 % hrubého domáceho produktu.

Slovensko podľa Fica podporí aj návrh väčších krajín Európskej únie, ktoré chcú zvýšiť reguláciu v oblasti odmeňovania bankových manažérov. Podľa Fica sa totiž objavujú opäť podobné finančné motivácie manažérov, ako pred krízou, čo by mohlo viesť k podobným problémom, ktoré vyvolali vlani finančnú krízu. Práve prísnejšia regulácia ich odmeňovania by tomu mala zabrániť. Pripustil však, že presadenie tohto zámeru, ak sa na ňom dohodne celá únia, na septembrovom summite G20 v Pitsburgu môže byť problematické.

Neformálny summit Európskej rady, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 17. septembra sa bude zaoberať otázkami, ktoré by mali dominovať na summite G20 v Pitsburgu 24. a 25. septembra. Okrem uvedených plánov fiškálnej konsolidácie a odmeňovania bankových manažérov by sa v Pitsburgu malo rozprávať aj o energetickej bezpečnosti a o krokoch v boji proti rastúcej nezamestnanosti.

debata chyba