Fico: Chytili sme posledný eurovlak

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zaviedlo euro v ideálnom období, keď sa o vstupe krajiny do Európskej menovej únie rozhodlo ešte pred vypuknutím svetovej hospodárskej krízy. Predseda vlády to vyhlásil na konferencii venovanej prvému roku používania eura ktorú pripravilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v spolupráci s Národnou bankou Slovenska.

14.12.2009 11:14 , aktualizované: 13:05
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

„Som absolútne presvedčený o tom, že sme chytili doslova posledný eurový vlak. A nastúpili sme doňho, pretože niekoľko rokov tento vlak na cestu po Európe určite vypravený nebude,“ vyhlásil Fico.

„Som presvedčený, že zavedenie eura je neopakovateľný historicky úspech Slovenskej republiky a som veľmi hrdý, že zavedenie eura bude predovšetkým spojené s vládou, ktorej som predsedom,“ povedal premiér.

Šramko: Výhody novej meny sa už prejavili

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka význam eura pre Slovensko umocnila aj globálna hospodárska kríza. Väčšina priamych prínosov novej meny sa podľa Šramka už prejavila. Poklesli napríklad transakčné náklady, aj keď v menšej miere ako sa očakávalo. Čiastočne sa znížili náklady kapitálu, či zaniklo kurzové riziko. Euro však podľa guvernéra nie je všeliek. Pre naplnenie jeho dlhodobého potenciálu bude podľa jeho slov kľúčové správne realizovanie hospodárskej politiky.

Počiatek: S eurom sa ľahšie získavajú pôžičky

Na hodnotenie výhod a nevýhod novej meny je podľa ministra financií Jána Počiatka potrebný dlhší časový odstup. Ako najväčšiu výhodu, ktorú už euro Slovensku prinieslo, vníma lepšiu dostupnosť prostriedkov pre financovanie štátu. „Možnosti, ktoré dnes Slovensko má pri požičiavaní si peňazí sú oveľa lepšie a komfortnejšie ako v krajinách, ktoré euro nemajú,“ myslí si Počiatek.

„Zavedenie eura odbúrava bariéry v konaní tak podnikateľov, vlády, ako aj občana, znižuje transakčné náklady, odstraňuje kurzové riziká, sprehľadňuje cenové relácie a urýchľuje celý proces konvergencie Slovenska k vyspelým európskym krajinám,“ povedal Počiatek. Od členstva krajiny v eurozóne očakáva, že v budúcnosti podporí rast ekonomiky, tvorbu pracovným miest a zvyšovanie životnej úrovne.

Štefanec: Opozícia zavedenie eura podporila

Premiér Robert Fico vo svojom vystúpení kritizoval aj opozičné strany, ktoré podľa jeho slov dali prednosť malosti a úzkym politickým zámerom pred celospoločenskou podporou zavedeniu eura. Poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec však tieto obvinenia odmieta a pripomína, že opozícia v NR SR zavedenie eura podporila. „Osobne som rád, že súčasná vláda dokončila ten proces, ktorý začala vláda predchádzajúca,“ reagoval Štefanec s tým, že termín zavedenia eura 1. január 2009 bol stanovený v lete 2005 a súčasná vláda najprv váhala, až potom pristúpila k rozhodnutiu zaviesť euro.

Konštiak: Obchod dodržal slovo

K bezkonfliktnému a hladkému zavedeniu novej meny na Slovensku od začiatku tohto roka prispela podľa prezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavla Konštiaka aj dobrá príprava obchodu a jeho pracovníkov. Obchod oceňuje aj toleranciu zákazníkov, ktorá podľa Konštiaka celý prechod na euro sprevádzala.

„Obchod dodržal slovo a nezvyšoval ceny,“ konštatoval Pavol Konštiak. Tento záver podľa jeho slov potvrdili aj početné kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie či monitoring cien Štatistického úradu SR.

V oblasti duálneho zobrazovania cien, ktoré bude od začiatku budúceho roka pre obchodníkov už len dobrovoľné, podľa Konštiaka nenastane zásadná zmena. Duálne oceňovanie sa podľa jeho slov bude odbúravať postupne.

MMF: Estónsko má šancu na rýchle euro

Slovensko sa stalo 16. členom eurozóny ako prvá z krajín Vyšehradskej štvorky na začiatku roka. Česko, Poľsko a Maďarsko podmienky na zavedenie eura nesplnili. Niektoré krajiny únie si ešte nestanovili termín, v ktorom by euro chceli prevziať.

„Nie je jednoducho pravdepodobné, že by v roku 2011, 2012 alebo možno 2013 ďalšia krajina splnila podmienky a stala sa súčasťou tohto naozaj elitného klubu,“ tvrdil premiér.

Podľa októbrového vyhlásenia Medzinárodného menového fondu však má Estónsko šancu prijať euro v roku 2011. Tento termín si krajina určila vo svojom novom pláne. Susedné Česko oznámenie časového plánu vstupu do eurozóny odložilo pre ekonomické problémy spôsobené celosvetovou krízou a pád vlády.

debata chyba