Predaj automobilov v únii vzrástol. Napriek pádu nemeckého dopytu

Predaj nových osobných automobilov v Európskej únii sa vo februári medziročne zvýšil o tri percentá na 974 346 vozidiel napriek výraznému poklesu dopytu v Nemecku. Uviedlo to v utorok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) na svojich internetových stránkach.

16.03.2010 09:25
PSA Trnava - linka Foto:
Každé auto na linke v trnavskom Peugeote vyzerá inak, odlišuje ich nielen farba, ale aj kolesá, doplnky. Vyzerajú presne tak ako si ich želal budúci majitel’, pretože žiadne z áut neputuje na sklad.
debata

Predaj áut v Nemecku sa po skončení šrotovného prepadol o takmer 30 percent na 194 846 vozidiel. Tradičnú európsku automobilovú jednotku tak v mesačnom predaji druhýkrát predbehlo Taliansko, ktorá zaznamenal rast predaja o viac než pätinu na 200 560 áut. V Českej republike sa podľa ACEA predaj medziročne zvýšil o 12,8 percenta na 11 080 vozidiel a na Slovensku o 5,3 percenta na 3 476 vozidiel.

Celosvetový dopyt po automobiloch ťažko zasiahla hospodárska kríza. Viacero európskych krajín podporilo predaj šrotovným. Vlani klesol predaj áut v EÚ o 1,3 percenta na 14,1 milióna vozidiel. V druhom polroku 2009 sa predaj pomocou šrotovného oživil. Automobilky sa obávajú, že po skončení podporných programov dopyt opäť klesne.

Francúzska automobilka Renault očakáva prepad európskeho automobilového trhu o osem až desať percent.

debata chyba