Dôchodky čaká veľký tresk

Bez ohľadu na to, kto bude novým ministrom práce, je isté, že v dôchodkoch príde k veľkým zmenám. Otázkou zostáva len to, ako rýchlo sa s nimi začne.

19.06.2010 08:00
úspory, matrac, posteľ, vankúš, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (444)

Záujem upraviť podmienky pri priznávaní a zvyšovaní penzií totiž deklarovali SDKÚ, SaS, KDH aj Most ešte pred voľbami a trvajú na tom aj teraz.

Aké závažné zásahy budú, sa strany momentálne dohadujú v rámci koaličných rokovaní o programe budúcej vlády. Prvým krokom by podľa zdrojov z prostredia novej koalície mohla byť zmena spôsobu valorizácie dôchodkov. Neskôr by malo dôjsť aj na ďalšie ako výpočet penzií či zavedenie minimálneho dôchodku.

„Myslím, že sa dohodneme na úprave výpočtu dôchodkov aj na zmene valorizácie,“ skonštatoval dôchodkový expert Mostu Ivan Švejna. O prípadnom posune dôchodkového veku zopakoval, že bude skôr či neskôr nevyhnutný, aj keď k nemu nemusí dôjsť v najbližších štyroch rokoch. „Či to spraví táto vláda, je vec odbornej diskusie. Ak si však všetci nalejeme čistého vína, nemôžeme sa tváriť, že to nie je problém. Hoci zvýšenie dôchodkového veku žiadna strana nemá v programe, štyridsiatnici si musia byť vedomí, že pôjdu do penzie neskôr ako v 62 rokoch,“ uviedol.

Ako presne by sa mal dôchodkový systém zmeniť, sa zatiaľ povedať nedá. „Musíme si najprv povedať, čo od neho vlastne chceme a potom tomu prispôsobiť parametre,“ povedal o diskutovaných zmenách Miroslav Beblavý (SDKÚ), niekdajší štátny tajomník na ministerstve práce. Podľa neho musí prebehnúť politická, odborná aj spoločenská diskusia. „Určite nepôjde o zmeny zo dňa na deň,“ dodal.

K opatrnosti nabáda aj Švejna, ktorý bol za Dzurindovej vlády krátko poradcom bývalého ministra práce Ľudovíta Kaníka na dôchodkovú reformu, z tímu však rýchlo odišiel. „Musíme si dávať väčší pozor ako minule,“ povedal, čím myslel najmä na Kaníkove zmeny pri posudzovaní invalidity, v dôsledku ktorej prišli o peniaze tisícky invalidov a štát im potom musel na základe rozhodnutia Ústavného súdu peniaze doplácať.

Podľa Júliusa Brocku (KDH) sa však dá začať aj hneď. „Prvý krok k väčšej solidarite je zmena valorizácie dôchodkov tak, aby rástli o pevnú sumu, nie o percentá. Prestali by sa tak zväčšovať rozdiely medzi jednotlivými dôchodkami. Je to najjednoduchší krok, ktorý sa dá spraviť rýchlo a netreba k nemu analýzy ani prípravy,“ povedal. Potom by sa podľa neho mal zmeniť druhý pilier, aby sa zlepšili podmienky sporenia.

„Keď sa upraví sporenie, môžeme sa pustiť do zásadných zmien prvého piliera. Treba ich. Nehovorím o búraní, ale vylepšovaní toho, čo existuje,“ dodal Brocka s tým, že penzie zo Sociálnej poisťovne určite nemôžu byť také štedré ako dnes. Znamená to, že by priznaný dôchodok až tak nezohľadňoval celoživotné zárobky, čo by ubralo ľuďom s vyššími príjmami.

Peniaze, o ktoré by ľudia prišli zo Sociálnej poisťovne, by si podľa pravicových strán ľudia vynahradili v druhom pilieri, teda v penzijnom sporení. Práve ten by mal zohľadňovať celoživotné zárobky, na rozdiel od dôchodku zo Sociálnej poisťovne. Aj preto sa strany chystajú na rýchle zmeny druhého piliera. „Podľa mňa je dobrý. Stačí odstrániť to, čo v ňom deformovala Ficova vláda,“ povedal Beblavý. Podľa Brocku by sa minimálna doba sporenia mala vrátiť z pätnástich na desať rokov. Rovnako opätovne zaviesť povinný vstup pre mladých, ktorí začnú pracovať. Uvoľniť chcú aj pravidlá správcovským spoločnostiam pri investovaní a zhodnocovaní úspor.

Odlišné predstavy o penzijnom systéme má iba SaS, čo súvisí s jej odvodovým bonusom. Podpredseda strany Jozef Mihál, ktorý je zatiaľ najvážnejším kandidátom na ministra práce, sa však o ich predstavách dôchodkov odmietol baviť. Odkázal na hovorkyňu strany s tým, že nepovie ani osobné názory, a to aj vzhľadom na články, ktoré Pravda publikovala v posledných dňoch. Čo konkrétne mal na mysli, nespresnil.

Ostatné strany sa k predstavám SaS stavajú skôr skepticky. Uprednostňujú vylepšenie súčasných podmienok. „Osobne by som do krajností nešiel, ľudia na to nie sú pripravení. Skôr by som ho prispôsobil dnešným pomerom,“ povedal Švejna. Podľa Brocku nebude podstatné, aká strana nominuje nového ministra práce. „Ak sa prijme koaličná dohoda a programové tézy, stranícke predstavy budú až druhoradé,“ uviedol.

444 debata chyba