Slovenská ekonomika rastie najviac v Európe

Slovenská ekonomika rastie tento rok zatiaľ najrýchlejšie zo všetkých krajín Európskej únie.

15.08.2010 08:45
akcie, trhy, investovanie, graf Foto:
debata (167)

Hrubý domáci produkt v krajine, ktorý predstavuje objem vyrobených tovarov a služieb, sa zvýšil za druhý štvrťrok po očistení sezónnych vplyvov oproti rovnakému obdobiu roka 2009 až o 4,9 percenta a za celý prvý polrok o 4,7 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil Štatistický úrad SR.

Rast slovenskej ekonomiky je síce rýchly, ale stále iba polovičný v porovnaní s predkrízovým rokom 2007, keď sa hospodárstvo posilnilo za rok o vyše desať percent a Slovensko si vyslúžilo názov „európsky tiger“.

Vývoj ekonomiky Slovenska
Slovensko - ekonomický rast Vývoj ekonomiky Slovenska

(kliknutím zväčšíte)

Rast ekonomiky sa v druhom štvrťroku tohto roka oproti prvému kvartálu veľmi mierne spomalil. Napriek tomu však analytikov prekvapil, keďže odhadovali údaj nižší asi o 0,6 percenta až jedno percento. „V druhom štvrťroku tohto roka bude slovenský rast hrubého domáceho produktu medziročne zrejme najvyšší v celej Európskej únii,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Podľa nej to však súvisí aj s tým, že za minulý rok dosiahlo Slovensko jeden z najväčších prepadov v rámci EÚ. Ekonomika sa vlani spomalila takmer o päť percent, čo súviselo s príchodom hospodárskej krízy.

Teraz krajina podľa analytikov dobieha zameškané, a tak ako vlani rýchlo padla, tak rýchlo sa tento rok zotavuje. Hospodárenie Slovenska v prvom polroku potiahol najmä vývoz ťahaný silným dopytom po výrobkoch zo Slovenska v Nemecku či vo Francúzsku. „Slovensko má malú otvorenú ekonomiku a vývoj u nás do veľkej miery závisí od vývoja v eurozóne. Keď sa dobre darí eurozóne, platí, že nám sa darí ešte výraznejšie,“ opisuje Valachyová.

Analytici pripisujú silný tohtoročný rast výroby na Slovensku vysokému záujmu Európy o autá či televízory zo Slovenska. O vysoký rast hospodárstva sa tak zrejme pričinili zatiaľ najmä zamestnanci bratislavského Volkswagenu a závodov Samsungu v Galante a vo Voderadoch. Hrubý domáci produkt Nemecka vzrástol za druhý štvrťrok podľa európskeho štatistického úradu Eurostat o 3,7 percenta a medzikvartálne o 2,2 percenta. „Je to najrýchlejší rast v krajine za posledných dvadsať rokov. Na nemecký trh pritom putuje až pätina slovenských vývozov, čím je Nemecko hlavným obchodným partnerom Slovenska,“ dodáva Valachyová.

Slovenská sporiteľňa pôvodne odhadovala rast HDP Slovenska na celý tento rok na úrovni 3,1 percenta, ale teraz ho prehodnotila na štyri percentá. UniCredit Bank zvýšila odhad rastu slovenskej ekonomiky z 3,5 percenta až na 4,3 percenta. Takýto vysoký rast ekonomiky analytici nepredpovedajú žiadnej z krajín EÚ.

Ekonómovia však zároveň brzdia optimizmus Slovenska. „Na rok 2011 očakávania rastu ekonomiky zatiaľ ponechávame na nezmenenej úrovni 3,5 percenta. Dôvodom bude potreba šetrenia, ktorá zrejme zasiahne aj výstavbu diaľnic. Predkrízovú úroveň výkonu ekonomiky by Slovensko mohlo dosiahnuť v druhom štvrťroku budúceho roka,“ odhaduje hlavný ekonóm UniCredit Bank Ján Tóth.

Vláda zdôvodňuje uťahovanie opaskov v oblasti krátenia platov úradníkov, výdavkov ministerstiev, ale aj zvýšenia daní tým, že Slovensko žilo na dlh. Schodok verejných fi nancií na tento rok vláda očakáva až na úrovni sedem až osem percent výkonu ekonomiky. Podľa Valachyovej sa deficit nezníži ani pri aktuálne silnejšom raste hospodárstva, aj keď práve na to sa spoliehala minulá vláda. Rast hospodárstva totiž zatiaľ neprináša vyššie daňové príjmy. „Slovensko síce napríklad predalo viac tovarov, ale za nižšie ceny,“ vysvetľuje Valachyová.

167 debata chyba