Sulík posadil do SPP za odmenu známeho

Strana SaS Richarda Sulíka dosadila nedávno do predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu za odmenu človeka, ktorý sa podieľal na volebnom úspechu strany.

14.10.2010 07:00
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík.
debata (86)

Odborník na médiá 55-ročný Vladimír Klimeš bude v SPP brať vysoký plat. Člen predstavenstva podniku má podľa informácií Pravdy mesačne plat okolo 9-tisíc eur. Za tri roky tak zarobí toľko, čo bežný zamestnanec za celý život.

Sulíkov známy Klimeš pre SaS písal časť programu, v rámci ktorého navrhol zrušiť koncesionárske poplatky za sledovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu a tiež navrhol aktuálne zlúčenie týchto inštitúcií. Aj preto SaS podľa politológov vo voľbách uspela. Či to zohralo pri nominácii Klimeša do SPP úlohu, nechcel nový manažér plynární komentovať. ,,Nemôžem sa vám bohužiaľ teraz venovať, sedím na komisii, zavolajte mi popoludní o pol jednej," povedal Klimeš včera doobeda. Následne už počas zvyšku dňa nedvíhal telefón vôbec a nereagoval ani na odkazy.

Odbornosť nominácie Klimeša, o ktorom stránka SaS tvrdí, že ,,celú kariéru zasvätil médiám", nekomentoval včera pre Pravdu Sulík ani minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS).

Okrem Klimeša SaS do predstavenstva dosadila aj ďalších dvoch ľudí, ktorí sa však predtým venovali energetike. Predstavenstvo už v novom zložení, kde majú však väčšinu zahraniční akcionári, dalo nedávno osem návrhov na zdražovanie plynu, ktoré regulačný úrad postupne zamieta. Včera úrad odmietol návrh na decembrové zdraženie plynu pre rodiny o 37 percent.

Podľa politológa mala SaS dôvod zavďačiť sa Klimešovi za návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov. „Táto požiadavka bola začlenená do balíka populárnych otázok v referende. Návrh na zrušenie poplatkov nepochybne vyvolal u časti voličov pozitívny ohlas a mohol výrazne ovplyvniť volebné percentá pre SaS,“ hovorí politológ Michal Horský. SaS získala vo voľbách 12,4 percenta, čo jej následne vynieslo post druhej najsilnejšej vládnej strany.

Právo na obsadenie postov v SPP strana SaS dostala po tom, čo získala kreslo ministra hospodárstva. Tiež lukratívne posty v dozornej rade SPP však napriek tomu doteraz zastávajú nominanti vlády Roberta Fica. Podľa informácií Pravdy totiž nemal štát, respektíve SaS na poslednom valnom zhromaždení pripravených dostatok nominantov vzhľadom na 12-člennú dozornú radu podniku.

SaS si už v rámci koalície vybojovala dobré posty vo viacerých podnikoch. Nominovala šéfa Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, Zvolenskej teplárenskej, Teplárne Košice a obsadí zrejme aj Jadrovú a vyraďovaciu spoločnosť, cez ktorú potečú stámilióny eur na vyraďovanie jadrových elektrární.

V týchto podnikoch bude mať strana cez svojich nominantov reálny vplyv na riadenie na rozdiel od SPP, kde majú väčšinu nemeckí a francúzski akcionári. Nominácia Klimeša, ktorý od roku 1997 zastáva pozíciu konateľa a riaditeľa v jednej zo spoločností vydavateľskej skupiny Trend holding, ako odborníka na oblasť médií do SPP napriek tomu nie je v posledných rokoch raritou.

Kariéru v SPP začal od roku 1998 po spolupráci so stranou SDĽ aj niekdajší reklamný mág Ján Kasper. Ten mal ešte v neštátnom SPP na starosti investície plynární. Za minulej vlády sa zase do predstavenstva SPP dostal bývalý Kasperov spolupracovník Rastislav Kupka ako nominant Smeru. Ten v roku 2008 čelil kritike, že okrem bežného platu ako nominant ľavicového Smeru zobral v podniku aj ročné odmeny v rovnakej výške. Vyplácanie odmien zo ziskov všetkých štátnych podnikov následne ministerstvo hospodárstva na čas zastavilo.

86 debata chyba