Firmy pri stravnom riskujú pokuty

Gastrolístky s vyššou hodnotou by mali ľudia dostať už v januári, niektorí zamestnanci sa k nim však zrejme dostanú až o mesiac neskôr.

05.01.2011 11:43
ryba, ryby, losos, obed, jedlo, večera Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Opatrenie ministerstva práce, ktorým sa minimálna suma gastrolístka zvýšila z 2,70 na 2,85 eura, síce platí od začiatku januára, veľa firiem si však vybavovanie drahších stravných lístkov nechalo na poslednú chvíľu. Ak by pritom zamestnávatelia nevyplatili vyššie stravné zamestnancom načas, riskovali by porušenie zákona a pokuty.

„V týchto dňoch sa pýta na zvýšenie hodnoty stravných lístkov pomerne veľa menších firiem, podľa našich skúseností to potrvá ešte nejaký čas,“ povedal predseda Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefan Petrík. Cez gastrolístky sa pritom podľa asociácie stravuje približne 750-tisíc ľudí.

Firmy zabezpečujúce stravné lístky však tvrdia, že lístkov s novou hodnotou majú už v súčasnosti dostatok. „Napriek tomu, že o pripravovanej zmene náhrad stravného sme sa dozvedeli asi v polovici decembra, nemali sme problém pružne reagovať na zmenu,“ potvrdila Anna Lašová, marketingová manažérka Cheque Dejeuner.

Najväčší nával objednávok podľa nej očakáva firma najmä od začiatku januára, pretože viacero spoločností nevedelo, či zmena začne platiť od začiatku roka alebo až od februára. Cez stravné kupóny Cheque Dejeuner sa stravuje približne 18-tisíc firiem, štvrtinu zo všetkých objednávok pritom tvoria práve stravné lístky s najnižšou hodnotou.

Ak by firmy nestihli lacnejšie gastrolístky vymeniť, museli by zrejme v ďalšom mesiaci zamestnancom doplatiť rozdiel. „Pokiaľ sa výška stravného upravuje na základe cien, mali by sa tomu prispôsobiť aj zamestnávatelia. V prípade, že by zamestnanci nedostali vyššie hodnoty stravných lístkov, musel by sa rozdiel pravdepodobne doplácať,“ povedal Miroslav Gazdík, prezident KOZ.

Podľa rezortu práce by v prípade nevyplatenia vyššieho stravného firmy porušili zákon. „V prípade, že zamestnávateľ nestihne v januári zabezpečiť stravné poukážky v hodnote 2,85 eura, vystavuje sa riziku porušenia Zákonníka práce,“ vysvetlila Slavomíra Sélešová, hovorkyňa ministerstva práce. Je preto podľa nej v záujme zamestnávateľov, aby príslušnú hodnotu gastrolístka zabezpečili v spolupráci s firmami, od ktorých ich odoberajú.

Ministerstvo práce k navýšeniu stravného o päť percent pristúpilo najmä pre rastúce ceny, keďže naposledy sa jeho výška menila v apríli 2009. Nové ceny stravného nadväzujú na zvyšovanie cien v reštauráciách či obchodoch. Napríklad v tomto roku sa predpokladá, že ceny v hoteloch, reštauráciách či kaviarňach porastú o vyše štyri percentá, potraviny by mali zdražieť o 5,2 percenta.

Podľa odborárov je aj navýšená hodnota stravného stále nízka. „Je to malá hodnota. Na stravovanie v jedálňach či reštauráciách si musia zamestnanci väčšinou priplácať. Ceny by sa mali priblížiť viac štandardným cenám,“ doplnil Gazdík.

7 debata chyba