Za predajom vodární je poslanec KDH a Penta

Za privatizáciou kľúčovej časti obecných vodární v Bratislave je finančná skupina Penta. Súhlas na predaj dalo vedenie vodární blízke bývalému primátorovi Bratislavy Andrejovi Ďurkovskému (KDH) vlani len jeden deň pred komunálnymi voľbami, po ktorých Ďurkovský skončil. Privatizéra najväčšie slovenské vodárne pritom vybrali bez verejného výberového konania.

14.01.2011 07:30
Voda, umývanie rúk Foto:
Ilustračné foto
debata (141)

Oficiálnym kupcom je za sedem miliónov eur firma HASS zo Zlatých Moraviec. Tá si zobrala úver od Privatbanky, ktorá patrí Pente. „Privatbanka je jedným zo subjektov, ktorý pomáha firme Hass financovať túto transakciu,“ povedal Martin Danko z Penta Investments.

Podľa odborníkov bol neverejný privatizačný tender pochybný. Šéf fi rmy HASS Eduard Huňady sa navyše pozná dlhé roky so šéfom vodární Danielom Gemeranom, ktorého dosadil Ďurkovský. Gemeran pri transakcii s obecným majetkom tak konal v prospech svojho známeho. Ďurkovský a Gemeran na otázky o privatizácii vodární neodpovedali.

Výber bol netransparetný

Exprimátor Bratislavy pritom súhlasil s tým, aby do časti vodární vstúpil investor. „Ako netransparentne bola v minulosti riadená celá Bratislava, tak boli riadené aj vodárne. Ide o porušenie pomyselnej zmluvy medzi predstaviteľmi mesta a občanmi, ktorá hovorí, že volení zástupcovia by mali majetok mesta spravovať transparentne. KDH sa od Ďurkovského nikdy nedištancovalo,“ myslí si Emília Sičáková– Beblavá z Transparency International Slovensko.

Odborníci na transparentnosť v minulosti upozorňovali, že obecné vodárne môžu šafáriť s majetkom a sú málo kontrolované. Týka sa to nielen Bratislavy, ale aj ďalších slovenských miest.

Gemeran sa s kupcom pozná

Firma Hass má so súčasným vedením nadštandardné vzťahy. Od nástupu šéfa Daniela Gemerana (nominant Ďurkovského) na pozíciu šéfa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v roku 2004 táto firma získala od vodárov viacero zákaziek v hodnote viac ako 93 miliónov korún (asi 3,2 milióna eur) a figurovala aj pri rekonštrukcii seneckej kanalizácie za 220 miliónov korún (asi 7,3 milióna eur). Huňady na otázky o tom, aké má plány s vodárňami, do uzávierky neodpovedal, jeho sekretárka tvrdila že je odcestovaný v zahraničí.

Pri pochybnej privatizácii firma HASS navýšením základného imania získala podiel v dcérskej fi rme vodární Infra Services. Táto spoločnosť opravuje a buduje kanalizačné a vodovodné potrubia či odčítava a opravuje vodomery. Tú sú kľúčové činnosti vodární. Podiel vo firme, ktorá má s vodárňami dlhodobé zmluvy, zaručuje kupcovi podľa Jána Budaja, poslanca bratislavského zastupiteľstva, miliónové zisky. Infra Services fakturuje svoje služby vodárňam. Kontrolu nad výškou faktúr nemá regulačný úrad, mestský kontrolór ani Najvyšší kontrolnú úrad. Ceny, ktoré Infra Services vodárňam účtuje, sú podľa Budaja príliš vysoké.

Právnici si myslia, že takýto spôsob predaja novo vydaných akcií Infra Services je nezvyčajný. „Je neštandardné najprv vybrať firmu, ktorá kúpi novo emitované akcie určitej firmy, a až potom zverejniť výzvu na upisovanie nových akcií. Podiel v akciovej spoločnosti totiž môže vlastniť ktokoľvek a vôbec nie je dôležité, či to je, alebo nie je odborník v oblasti, v ktorej akciová spoločnosť podniká,“ zdôvodňuje odborník na obchodné právo Marek Ogurčák.

KDH o kauze mlčí

Za kroky vodární politicky zodpovedal bývalý bratislavský primátor Andrej Ďurkovský (KDH), ktorý vo vodárňach zastupoval akcionára s najväčšími právami. Za vedenie kresťanských demokratov na otázku, či po zverejnení najnovších privatizačných podozrení vyvodí KDH voči Ďurkovskému osobnú zodpovednosť, odpovedal hovorca hnutia Matej Kováč, že „o nomináciách na starostov a primátorov rozhodujú krajské a regionálne štruktúry“.

Vedenie vodární dokonca v týždenníku Trend vlani na jeseň v čase výberového konania zavádzalo. Generálny riaditeľ Daniel Gemeran i technický riaditeľ Jaroslav Néma totiž povedali týždenníku, že „nevedia uviesť formu výberu“. Pritom už predtým vodári rozhodli, aby boli oslovené tri firmy, ktoré vybrala spoločnosť Interaudit Trenčín. Tú tiež vybrali vodári bez verejnej súťaže.

„Spoločnosť Infra Services vybrala poradcu pri navyšovaní základného imania štandardným výberovým procesom vhodným pre tieto účely,“ odpovedá na otázku o tom, kde bol zverejnený oznam o výbere poradcovskej firmy, hovorkyňa Infra Services Veronika Deckerová. „Oslovili nás priamo vodárne,“ hovorí konateľ Interauditu Trenčín Miroslav Džupinka. Na otázku, koľko peňazí dostal za rady, však už odpovedať nechce. Odpovedi na túto otázku sa vyhla aj hovorkyňa Infra Services.

Prepojenie šéfa bratislavských vodární a privatizéra firmy
2006 firma HASS (terajší privatizér vodární) získala v bratislavských vodárňach zákazku na rekonštrukciu kanalizácie v Senci. Pri tejto príležitosti sa šéf firmy Hass Eduard Huňady odfotil so šéfom vodární Danielom Gemeranom (nominant primátora Andreja Ďurkovského – KDH)
2004 až 2006 HASS získala v bratislavských vodárňach spolu 11 zákaziek za 93 mil. sk (3,1 mil. eur)
2009 vodári a Andrej Ďurkovský ako bratislavský primátor schvaľujú rozhodnutie o vstupe investora do Infra Services, ktorá robí pre vodárne obslužné činnosti
20. októbra 2010 vodárne bez verejného tendra oslovili troch potenciálnych investorov na vstup do Infra Services
27. októbra 2010 vodárne zatajili, že výber už beží, keďže Gemeran pre Trend uviedol, že len pripravujú informácie a podklady pre výber investora. Kedy bude výber partnera a formu výberu však podľa týždenníka „nevedel uviesť“
26. novembra 2010 vodárne deň pred komunálnymi voľbami schvaľujú privatizáciu Infra Services za 7 miliónov eur pre firmu HASS. Peniaze na kúpu požičala firme HASS finančná skupina Penta cez jej Privatbanku
27. novembra 2010 konajú sa komunálne voľby, Andrej Ďurkovský v nich nekandiduje a stráca tak kontrolu nad vodárňami

ZDROJ: PRAVDA, TREND, OBCHODNÝ REGISTER

141 debata chyba