Nemci chcú pri Komárne stavať veterné elektrárne

Nemecká spoločnosť Green Answers plánuje pri Komárne postaviť veterné elektrárne. Firma chce v katastrálnom území obcí Zlatná na Ostrove a Čalovec postaviť celkovo 21 až 29 veterných elektrární, podľa toho, aký variant napokon bude investor realizovať.

19.01.2011 11:46
veterná elektráreň, vrtuľa, ekológia Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment – EIA), výstavba veterných elektrární by si mala vyžiadať približne 70 až 90 mil. eur.

S výstavbou veterných elektrární chce investor začať v roku 2013, pričom ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr. Životnosť veterných elektrární je naplánovaná na 20 až 25 rokov. Veterné elektrárne by sa mali rozprestierať na ploche 23 až 33 hektárov. „Hlavným pozitívom výstavby veterných elektrární je zhodnotenie veterného potenciálu danej lokality na výrobu elektrickej energie a jej príspevok k zvyšovaniu podielu výroby elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov v rámci Slovenskej republiky,“ uviedol investor v posudzovanom zámere.

Slnečné a veterné elektrárne stále zostávajú v nemilosti Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a.s (SEPS, a.s.). Tá totiž, ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy, neplánuje do konca tohto roka vydať žiadne kladné stanovisko pre výstavbu slnečných a veterných elektrární, ktoré je potrebné pre získanie osvedčenia od Ministerstva hospodárstva SR. SEPS totiž považuje veterné aj slnečné elektrárne za nestabilné zdroje s veľkou fluktuáciou výroby. Preto ich už dávnejšie zaradila medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny (NOZE).

Spoločnosť Green Answer SK, s.r.o. vznikla podľa výpisu z Obchodného registra SR na Slovensku v roku 2009. Patrí spoločnosti Green Answers GmbH so sídlom v Nemecku. Spoločnosť Green Answers GmbH vznikla v roku 2008. Firma sa zaoberá projektovaním, financovaním a prevádzkou zariadení pre výrobu energie z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť pôsobí okrem Nemecka a Slovenska aj v Poľsku.

2 debata chyba