Šéf vodární blízky KDH má zlatý padák

Šéf bratislavských vodární Daniel Gemeran blízky KDH nielenže počas pôsobenia v podniku šafáril, ale ešte pri odchode dostane aj kráľovské odstupné. Podľa informácií Pravdy sa bude pohybovať okolo 90-tisíc eur, čo je dvanásť priemerných Gemeranových platov. Gemeran mesačne aj s odmenami zarába okolo 7¤500 eur.

20.01.2011 10:59
Daniel Gemeran Foto:
Šéf Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Daniel Gemeran dostane podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika, ktorý ho chce odvolať, odstupné až vo výške ročného platu.
debata (92)

Jeho odchod teraz žiada nový primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. A to pre viaceré prešľapy vodární. Naposledy podnik bez verejného tendra sprivatizoval dôležitú časť vodární pre firmu Gemeranovho dlhoročného známeho. Šafárenie v podniku, v ktorom má hlavné slovo mesto Bratislava, predtým toleroval exprimátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský, poslanec a spoluzakladateľ KDH.

Kresťanskí demokrati pripustili, že kauzy vo vodárňach vyvolávajú pochybnosti. Od Ďurkovkého, ktorý konal sporne aj pri kauze búrania PKO, sa však zatiaľ nedištancovali. „Stretnem sa s Andrejom Ďurkovským a budem žiadať vysvetlenie jeho konania v spomínaných otázkach,“ reagoval predseda KDH Ján Figeľ.

Gemeran na čele vodární bol Ďurkovského nominant. Primátor Ftáčnik sa chce podľa agentúry SITA obrátiť na súčasné predstavenstvo vodární, aby zvážilo jeho odvolanie. „Zlatý padák“ bol podľa Ftáčnika poslednou kvapkou. Manažment vodární si podľa Ftáčnika zvýšil odstupné z 10-násobku základného platu na 12-násobok. Do odstupného si navyše pridal aj odmeny. Pre generálneho riaditeľa to znamená zvýšenie odstupného o viac ako 50-tisíc eur, tvrdí Ftáčnik.

Vodárne to odmietajú. „Výrok o fiktívnych a predražených faktúrach, ako aj o výške odstupného pre vedenie spoločnosti sa nezakladá na pravde,“ reagoval podnik v stredu v stanovisku. Ftáčnik upozornil aj na to, že podnik nefunguje efektívne a zisk firmy klesá napriek zvyšovaniu cien vodného a stočného. „Bratislavská vodárenská spoločnosť je z môjho pohľadu pravdepodobne tunelovaná,“ uviedol Ftáčnik. Podnik však tvrdí, že ide o dôsledok zlej regulácie cien.

Vodárne dali súhlas s privatizáciou časti majetku vlani jeden deň pred komunálnymi voľbami, po ktorých bolo pravdepodobné, že vedenie skončí. Ďurkovský totiž už nekandidoval. Takmer polovičný podiel vo firme Infra Services, dcérskej spoločnosti vodární, tak získala bez verejnej súťaže za sedem miliónov eur firma HASS zo Zlatých Moraviec. Gemeran a šéf firmy HASS sa pritom dobre poznajú. Podľa odborníkov išlo o netransparentnú privatizáciu. Gemeran sa k predaju, o ktorom denník Pravda informoval minulý týždeň ako prvý, doteraz nevyjadril.

Infra Services pre vodárne robí väčšinu kľúčových činností – odčítanie vodomerov, ale aj budovanie či opravy kanalizácie. Finančnú pomoc pri vstupe do firmy získala firma HASS od Privatbanky, ktorá patrí finančnej skupine Penta.

92 debata chyba