Figeľ pracuje na PPP projekte. Pre obchvat Bratislavy má byť ako ušitý

Plánovaná výstavba diaľničného obchvatu Bratislavy na D4 by mohla byť financovaná zo súkromných peňazí v rámci PPP projektu. Pripustil to minister dopravy Ján Figeľ (KDH) v utorok na tradičnom Partnerskom dni Zväzu stavebných podnikateľov, ktorý sa konal počas stavebného veľtrhu Coneco.

29.03.2011 19:09
Prístavný most Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

„Tu PPP projekt vyzerá ako ušitý. Eurofondy na infraštruktúru v Bratislave nemôžeme čerpať alebo len limitovane,“ zdôvodnil, prečo by mal byť takzvaný nultý diaľničný obchvat hlavného mesta SR postavený cez verejno-súkromné partnerstvo (PPP).

Zámer investovať rozumne a včas na tejto diaľnici aj súkromné zdroje, aby to bolo vzájomne výhodné, označil za skúsenosť z medzinárodného prostredia.

„Táto myšlienka má zelenú. Ako minister dopravy na tom postupne pracujem, aby z nej bol konkrétnejší koncept a s vhodným modelom bol naozaj budúcim riešením,“ povedal ďalej Figeľ o zamýšľanej výstavbe diaľničného obchvatu Bratislavy zo súkromných peňazí.

Vývoj podľa neho ukazuje, že kombinovanie verejných a súkromných zdrojov je rozumné aj možné. „Len to musí byť nastavené tak, aby to bolo výhodné pre obe strany,“ dodal minister na stretnutí so stavebnými podnikateľmi.

V súvislosti so zastavením dvoch diaľničných PPP projektov na D1, ktorých prípravu minister dopravy nepredĺžil pre nevýhodné finančné podmienky, povedal, že ich vnímal kriticky z viacerých pohľadov. „Model, ktorý bol zameraný viac na prevádzku, bude hodnotený a finančne vyrovnaný podľa toho, ako dielo slúži. Riziká sa dajú potom oveľa ľahšie alebo optimálnejšie, predvídateľnejšie rozdeliť medzi obstarávateľa a zhotoviteľa, respektíve koncesionára a štát. To je reálne možné aj preto, že máme jeden rok mýtny systém,“ vyhlásil Figeľ v diskusii na Partnerskom dni ZSPS.

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s. Alan Sitár tvrdí, že projekt PPP je finančný nástroj ako každý iný, teda ani dobrý ani zlý. „Závisí najmä od toho, ako sú nastavené jeho parametre a závisí aj od projektu, na ktorý by sa mohol takýto typ financovania uplatňovať. Ministerstvo zvažuje použitie PPP na niektoré stavby, ktoré by NDS mala realizovať,“ povedal Sitár pre agentúru SITA. „NDS je realizátorom zámerov ministerstva v tomto smere. Ak ministerstvo rozhodne o tom, že bude niektorá stavba realizovaná prostredníctvom PPP, my s tým nemáme najmenší problém,“ dodal šéf diaľničiarov.

15 debata chyba