Ropovod cez Žitný ostrov nepovedie, Miškov nové trasy tají

Ropovod Bratislava - Schwechat cez Žitný ostrov nepovedie. Oznámilo to v utorok ministerstvo hospodárstva s tým, že konečnú trasu ropovodu nateraz ešte nebude zverejňovať. Ide totiž o citlivé informácie, ktorých zverejnenie môže podľa ministerstva poškodiť záujmy Slovenska.

05.04.2011 13:40 , aktualizované: 14:32
debata

„Skutočnosť, že nechceme, aby ropovod viedol cez Žitný ostrov, sme deklarovali už vo volebnom programe strany Sloboda a Solidarita a následne sme ho aj presadili do programového vyhlásenia vlády. Pre mňa to znamená, že z pozície ministra hospodárstva môžem garantovať, že trasa tohto ropovodu cez Žitný ostrov nepovedie. Náš sľub sme splnili a cieľ sme dosiahli,“ zdôraznil minister Juraj Miškov.

Rezort hospodárstva ešte stále rokuje so zainteresovanými stranami o niekoľkých alternatívach trás ropovodu. Všetky trasy však vedú mimo Žitného ostrova a iná možnosť už podľa ministerstva neexistuje.

„Táto podmienka je jasne deklarovaná v programovom vyhlásení vlády a do úvahy teda pripadajú iba trasy, ktoré budú najviac spĺňať ekologické, ekonomické a technické parametre,“ uviedol v tlačovej správe rezort hospodárstva. Konečná trasa ropovodu bude známa až po ukončení všetkých kľúčových rokovaní a až v čase, keď zverejnenie tejto informácie nebude znamenať žiadne riziko pre záujmy Slovenska. Rezort hospodárstva sa tak chce brániť pred špekulantmi, ktorí sa chcú obohatiť na machináciách s pozemkami pod vytýčenou trasou.

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov v utorok vyzvalo ministra Miškova, aby zverejnil alternatívne trasy ropovodu Bratislava – Schwechat. Podpredsedníčka združenia Liliana Rástocká na hraničnom priechode Jarovce – Kittsee symbolicky odhalila a poklepala základný kameň ropovodu, čím upozornila na to, že alternatívne trasy ropovodu mal rezort hospodárstva zverejniť do konca marca. Ropovodné prepojenie sa malo začať stavať v roku 2012, išlo o zámer predchádzajúceho vedenia ministerstva hospodárstva. Podľa exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer) bol projekt ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom pre Slovensko dôležitý najmä z hľadiska energetickej bezpečnosti.

Výstavbu mala zabezpečiť slovenská spoločnosť Transpetrol a rakúska firma OMV, ktoré na to založili spoločnosť Bratislava – Schwechat Pipeline. Ropovodné prepojenie medzi Slovenskom a Rakúskom malo mať 62 kilometrov, z toho na území Slovenska približne 12 kilometrov. Pod tlakom verejnosti deklaroval zastavenie plánovanej výstavby ropovodu expremiér Robert Fico (Smer). Pod petíciu občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov, ktorá odštartovala vo februári minulého roka, sa podpísalo 50 tisíc občanov.

Zverejnite trasy ropovodu, vyzvali Miškova aktivisti

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov vyzvalo ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS), aby zverejnil alternatívne trasy ropovodu Bratislava – Schwechat. Podpredsedníčka združenia Liliana Rástocká na hraničnom priechode Jarovce – Kittsee symbolicky odhalila a poklepala základný kameň ropovodu, čím upozornila na to, že alternatívne trasy ropovodu mal rezort hospodárstva zverejniť do konca marca.

„Už v prvom kvartáli malo ministerstvo hospodárstva zverejniť alternatívne trasy, no stále nie sú nikde zverejnené. Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov preto vyzýva ministerstvo, aby konalo,“ vyhlásila Rástocká.

debata chyba