Ceny palív idú opäť dole, benzín o 1,5 centa, nafta o jeden

Motoristi sa pred prázdninami môžu tešiť na zlacnenie palív. Od soboty klesnú ceny benzínov o 1,5 centa na liter a nafty o jeden cent.

24.06.2011 15:52
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Je to v tomto mesiaci už druhé skokovíté zníženie cien palív. Začiatkom júna išli dole benzíny aj nafta o 1,5 centa. Pokles ich cien na Slovensku potvrdzujú aj údaje Štatistického úradu SR, ktorý v týždenných intervaloch sleduje priemerné ceny palív na čerpacích staniciach. Tieto ceny od začiatku mája klesali alebo stagnovali. V prípade najpredávanejšieho benzínu Natural 95 je priemerná cena podľa štatistikov 1,459 eura za liter, nafta sa v priemere predáva za 1,338 eura za liter.

Ceny ropy majú klesajúcu tendenciu. Ich pád sa ešte zrýchlil po informácii Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), ktorá počas budúceho mesiaca vrhne na trh strategické zásoby ropy, aby nahradila výpadok ťažby v Líbyi. Podľa agentúry absencia líbyjskej ropy na trhu spôsobuje väčšie problémy, než výpadok ťažby po hurikáne Katrina, ktorý v roku 2005 spustošil pobrežie USA a odstavil ťažobné kapacity v Mexickom zálive.

debata chyba