O veku odchodu do penzie rozhodne matematika

Od roku 2016 si bude možné vek odchodu do dôchodku presne vypočítať. Minister práce Jozef Mihál chystá vzorec, ktorý bude závisieť od priemerného veku dožitia.

30.06.2011 11:30 , aktualizované: 14:46
Dôchodok, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Od roku 2016 sa má podľa Mihála vek odchodu do dôchodku automaticky upravovať vzhľadom na vývoj priemernej strednej dĺžky života, ktorú odsleduje Štatistický úrad.. Podľa ministra Mihála to znamená, že dôchodkový vek by sa mohol aj znížiť, ak by stredná dĺžka života v dôchodkovom veku klesla. Použitie tohto parametra podľa Mihála spôsobí, že nárast dôchodkového veku bude mierny, niekoľko dní ročne.

Premiérka Iveta Radičová nedávno uviedla, že medzi vekom odchodu do dôchodku a dožitím by malo byť minimálne 15 rokov. Podľa Radičovej slovenský vek odchodu do dôchodku – 62 rokov – toto v súčasnosti spĺňa.

Štát bude rátať dôchodcovskú infláciu

Od začiatku roka 2013 by sa mali penzie zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o výšku medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, uviedol Mihál.

Do úvahy by sa tak mal brať rast cien tovarov a služieb, ktoré nakupujú dôchodcovia, teda napríklad vývoj cien potravín, liekov, či energií. V súčasnosti sa dôchodky upravujú o percento, ktoré vzniká spriemerovaním medziročného rastu priemernej mzdy a medziročnej inflácie za prvý polrok predchádzajúce­ho roka.

Výpočet dôchodkov sa zmení

Od roku 2016 sa má okrem toho zmeniť výpočet priznaných dôchodkov. Do v súčasnosti platného vzorca na výpočet dôchodkovej hodnoty, od ktorej závisí výška dôchodku, sa má vložiť nová veličina závislá od dynamiky medziročnej zmeny dôchodkového veku.

Zásluhovosť v prvom pilieri bude stále menšia

Jedným z opatrení od roku 2016 je tiež oslabenie zásluhovosti v prvom pilieri. Dotknúť sa to má ľudí, ktorí počas aktívneho života zarábali viac, ako bola priemerná mzda na Slovensku. Týmto osobám sa majú ich dôchodkové nároky postupne, dlhodobo čoraz viac redukovať. Vzťahovať sa to má na penzie, na ktoré vznikne nárok po 31. decembri 2015.

16 debata chyba