Mikloš pripustil zvýšenie deficitu, analytici hovoria o 4 percentách

Tempo fiškálnej konsolidácie môže po páde kabinetu Ivety Radičovej v budúcom roku oproti pôvodným predpokladom jej vlády výrazne spomaliť.

21.10.2011 07:46 , aktualizované: 15:25
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata

Minister financií Ivan Mikloš vo štvrtkovej diskusnej relácii televízie TA3 Téma dňa pripustil, že diery v rozpočte, ktoré možno očakávať po aktualizácii makroekonomických prognóz pre spomalenie hospodárskeho rastu, možno vyústia do navýšenia deficitu.

Priechodnosť dodatočných konsolidačných opatrení po páde vlády a pred parlamentnými voľbami môže byť totiž problematická.

„Sme v situácii v akej sme, keď vláde bola vyslovená nedôvera, keď o štyri mesiace máme voľby, takže je možné aj to, že vôľa na hľadanie ďalších opatrení nebude a že sa zvýši deficit. Z tohto pohľadu považujem za kľúčové a dôležité, aby sme naplnili ten cieľ v roku 2013 dostať sa pod 3 percentá,“ povedal v Mikloš. Pôvodne pritom vláda plánovala v budúcom roku znížiť deficit verejných financií z tohtoročných očakávaných 4,9 % na 3,8 % hrubého domáceho produktu. "Dnes tvrdiť, že budeme vedieť za každých okolností dodržať ten 3,8-percentný deficit by bolo asi nie celkom reálne. Samozrejme, urobíme preto všetko, " dodal minister.

Mikloš tvrdí, že novú prognózu jeho rezort, ktorý už koncom augusta raz odhad budúcoročného hospodárskeho rastu dodatočne znižoval o jeden percentuálny bod na 3,4 %, zverejní začiatkom novembra. Podľa ministra sa dá predpokladať, že v novej prognóze bude rast ešte nižší. Pri znížení odhadu o jeden percentuálny bod pritom vyvstala potreba dodatočného vyfinancovania výpadku v objeme vyše 200 mil. eur.

Vláda Ivety Radičovej, ktorej parlament pri spojenom hlasovaní s rozšírením eurovalu nevyslovil dôveru, na minulotýždňovom rokovaní napokon schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014. Vládou schválený návrh rozpočtu, ktorý je však postavený už zrejme na neaktuálnej prognóze hospodárskeho rastu, počíta s deficitom hospodárenia štátu v budúcom roku na úrovni 3,321 mld. eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu sa rozpočtovali na úrovni 15,36 mld. eur a výdavky v sume 18,681 mld. eur. Vo vládou schválenom návrhu sa ešte predpokladá pre budúci rok deficit verejných financií vo výške 3,8 % hrubého domáceho produktu.

Podľa analytikov slovenské hospodárstvo v budúcom roku neporastie ani o 2 %. Ak sa teda neprijmú dodatočné konsolidačné opatrenia, deficit verejných financií môže výrazne prekročiť 4 % hrubého domáceho produktu.

Rozpočtový deficit verejných financií môže, napriek pôvodným ambicióznym plánom kabinetu Ivety Radičovej stlačiť schodok v budúcom roku na 3,8 % výkonu ekonomiky, stúpnuť výrazne nad 4 %. Tak to vidia bankoví analytici v prípade, že sa nebudú schvaľovať dodatočné konsolidačné opatrenia, ktoré si s najväčšou pravdepodobnosťou vyžiada revízia odhadov hospodárskeho rastu na budúci rok. Túto možnosť totiž vo štvrtok pripustil aj minister financií Ivan Mikloš, podľa ktorého po páde vlády a pred predčasnými voľbami nemusí byť na prijímanie dodatočných opatrení vôľa.

Nie je teda vylúčené, že budúcoročný schodok sa môže blížiť aj k tohtoročnému rozpočtovanému deficitu 4,9 % hrubého domáceho produktu. Znížením odhadu hospodárskeho rastu môže v rozpočte vzniknúť diera v objeme stoviek miliónov eur. ING Bank napríklad už svoje prognózy budúcoročného rastu skresala na 1,5 %, kým rozpočet podľa poslednej aktualizácie makroprognózy počíta zatiaľ s rastom 3,4 %.

„Podľa našich prepočtov by to znamenalo v budúcoročnom rozpočte výpadok príjmov na úrovni približne 650 mil. eur. Bez dodatočných opatrení by deficit pri takomto výpadku príjmov v budúcom roku dosiahol 4,7 % hrubého domáceho produktu,“ uviedol pre agentúru SITA analytik ING Eduard Hagara. V takom prípade by sa schodok hospodárenia verejnej správy skôr blížil k tohtoročnému rozpočtovanému deficitu na úrovni 4,9 % výkonu ekonomiky, kým pôvodný plán počítal s postupnou konsolidáciou na budúcoročných 3,8 % a v roku 2013 pod maastrichtské 3 % hrubého domáceho produktu.

debata chyba