Predčasné voľby ovplyvnia aj podnikateľov

Očakávania slovenských manažérov týkajúce sa ďalšieho ekonomického vývoja boli na prelome augusta a septembra tohto roka v porovnaní s júnom výrazne pesimistickejšie. V súčasnosti by boli aj vzhľadom na politický vývoj pravdepodobne ešte horšie.

26.10.2011 13:57
Euro, peniaze, kríza Foto:
Ilustračné foto.
debata

Očakávania manažérov v stredoeurópskom regióne týkajúce sa ďalšieho ekonomického vývoja sú výrazne pesimistickejšie ako v polovici tohto roka. Kým ešte v júni 2011 verili vedúci manažéri v zlepšenie ekonomickej situácie, teraz je podľa záverov prieskumu spoločnosti Deloitte opak pravdou. „Dôvodom sú najmä obavy, že dlhová kríza štátov v Európe sa zhorší a bude aj v najbližších šiestich až dvanástich mesiacoch negatívne ovplyvňovať ekonomiky tohto regiónu,“ uvádza spoločnosť.

Spomedzi šiestich krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu, pritom najvýraznejší posun k negatívnym vyhliadkam ekonomickej situácie krajiny zaznamenalo Slovensko. Optimizmus v súvislosti s ekonomickými vyhliadkami prejavilo v júni tohto roka 84 % opýtaných slovenských manažérov, avšak v aktuálnom prieskume očakáva zmenu k lepšiemu vo vývoji ekonomiky krajiny iba 12 % opýtaných.

„Výkonnosť našej ekonomiky je úzko spojená a závislá od situácie v eurozóne, ako aj celej EÚ, preto odhad vývoja ekonomickej situácie na nasledujúce obdobie reflektuje situáciu, ktorá sa momentálne odohráva aj na ostatných trhoch EÚ,“ konštatuje senior manažér na oddelení Consultingu Deloitte Slovensko Peter Horovčák.

Prieskum sa realizoval v auguste a septembri tohto roka. Ak by sa však odpovede manažérov najväčších spoločností zbierali v súčasnosti, výsledky by boli pravdepodobne ešte pesimistickejšie, a to vzhľadom aj na aktuálny politický vývoj a rozhodnutie o predčasných voľbách. To má podľa Petra Horovčáka negatívny vplyv na očakávania. „Rozhodnutie o predčasných voľbách nepridáva ani na dôvere ani na stabilite, lebo všetci sú plní očakávania,“ konštatuje Horovčák.

Podobne ako v predchádzajúcich prieskumoch aj v súčasnosti sa podľa Deloittu ukazujú rozdiely medzi názormi manažérov z rôznych krajín. Od začiatku krízy sa podľa spoločnosti ukazuje, že stredná Európa je v otázkach vyhliadok rozdelená do dvoch táborov. Na severe regiónu, v krajinách ako Poľsko, Česká republika a Slovensko, manažéri vnímajú vyhliadky vcelku pozitívne a optimisticky. Na druhej strane, krajiny na juhu, Maďarsko, Rumunsko a Chorvátsko, majú tendenciu pristupovať k ekonomickej situácii s väčšou opatrnosťou.

Pozitívne vyhliadky manažérov zo severných krajín tohto regiónu však utrpeli vážne trhliny. „Tieto krajiny sú vo veľkej miere závislé od výrobného priemyslu a hlavne od vývozu tovaru do západnej Európy, dôsledkom čoho boli v regióne najviac postihnuté následkami európskej dlhovej krízy,“ uvádza spoločnosť. V južných častiach regiónu pritom očakávania poklesli menej výrazne v porovnaní so severom.

Jednou z oblastí, na ktoré sa prieskum zameral, bolo aj vnímanie dôležitosti dotácii pre investície firiem. Takmer všetci respondenti, konkrétne 99 %, nevnímali v minulosti dotácie a investície ako rozhodujúci faktor pri investovaní. Viac než tretina respondentov, presnejšie 38 %, však zaznačila, že dotácie by predstavovali aspoň jeden z viacerých faktorov, ktoré by zvažovali pri rozhodovaní o mieste novej investície v budúcnosti.

Index podnikateľského očakávania spoločnosti Deloitte sleduje názory manažérov najväčších firiem zo Slovenska, Česka, Chorvátska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Prieskum sa uskutočnil v rámci podnikov, ktoré patria v každej krajine medzi 200 najväčších. Z celkového počtu 185 spoločností v prieskume bolo 34 zo Slovenska. Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenstva a finančného poradenstva.

debata chyba