Palivá pre autá budú pred zimou dražieť

Po minulotýždňovom zdražení nafty by mohlo nasledovať ďalšie, ku ktorému sa pripojí aj benzín. V prípade paliva Natural 95 cena smeruje k 1,5 eura za liter a nafta môže prekročiť 1,4–eurovú hranicu. Všetko však závisí aj od špekulantov na svetových trhoch.

08.11.2011 12:18
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V súčasnosti totiž cena ropy Brent už tri dni stúpa a tak sa severomorská zmes v pondelok ráno vyhupla nad 113 amerických dolárov za barel a podvečer bola drahšia ešte o ďalší dolár. Jedným z dôvodov je opätovné spustenie rastu dopytu po čiernom zlate, ktoré sa opakuje pred každou zimnou sezónou.

V piatok pritom barel (159 litrov) čierneho zlata zdražel o viac ako jeden dolár. Na severovýchod Spojených štátov totiž zima dorazila skôr ako zvyčajne a tak tamojší spotrebitelia začali nakupovať viac vykurovacieho oleja. V tomto čase sú však zásoby olejov v skladoch relatívne nízke. Americké rafinérie tak budú zrejme musieť zvýšiť svoju produkciu, čím zvýšia aj cenu čierneho zlata na medzinárodných trhoch. Navyše na ropnom trhu oslabenom výpadkami dodávok ropy z Líbye a Severného mora vládne napätie, ktoré silnejšia zima môže ešte viac zväčšiť. Európski vodiči tak platia drahšiu naftu z dôvodu nepriaznivého počasia v USA.

Cenu ropy však počas minulého týždňa ovplyvňovali aj európske politické udalosti. Grécky premiér Jorgos Papandreu šokoval investorov svojím oznámením, že hodlá vypísať referendum o prijatí ďalšej finančnej pomoci od eurozóny. Po zverejnení tohto oznámenia cena čierneho zlata začala klesať. Naopak, prekvapujúce zníženie úrokových sadzieb v Európe začalo ropu zdražovať.

Investorov však podľa analytika Colossea Petra Čermáka aj naďalej znervózňuje situácia okolo európskej dlhovej krízy. „Ich pozornosť sa teraz z Grécka obrátila hlavne na Taliansko, ktoré zápasí s vysokými úrokmi na pôžičky,“ podotýka Čermák. Jedným dychom však dodáva, emócie obchodníkov s komoditami podkopalo zistenie, že finančnú podporu záchrannému fondu eurozóny na summite krajín G20 žiadna z krajín neprisľúbila.

Podľa oficiálnych štatistík Európskej komisie bolo ešte na konci októbra možné za slovenskými hranicami natankovať lacnejšiu naftu v Maďarsku i v Poľsku. Pri benzíne Natural 95 je však situácia iná, pretože bol lacnejší vo všetkých okolitých krajinách. Najnižšiu cenu za palivo žiadali pumpári na sever od slovenských hraníc, natankovanie 40–litrovej nádrže tam na konci októbra bolo oproti Slovensku lacnejšie zhruba o 9,5 eura. V prípade motorovej nafty je načerpanie rovnakého množstva v Poľsku lacnejšie o viac ako päť eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba