Daňové úrady sa sťahujú do väčších miest

Daňové úrady sa od budúceho roka sťahujú do krajských miest. Namiesto doterajších 102 úradov, ktoré pôsobia aj v okresných mestách, zostane takto na budúci rok už len osem.

28.12.2011 09:33
Dane, peniaze, kalkulačka, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Na ostatných miestach, kde boli doteraz daňové úrady, bude firmám, živnostníkom a ostatným daňovníkom aj naďalej k dispozícii ďalších 39 pobočiek a 42 kontaktných mi­est.

Ide o súčasť najzásadnejších zmien v histórii daňovej správy. Vyvrcholiť majú v roku 2013 spojením colných a daňových úradov do finančných úradov, čím sa vytvorí nová finančná správa. Daniari tvrdia, že pre ľudí budú od januára služby úradníkov dostupné rovnako ako doteraz. „Transformáciou daňových úradov sa pre klientov dostupnosť služieb daňovej správy nemení,“ tvrdí Gabriela Dianová, hovorkyňa Daňového riaditeľstva.

Na úradoch sa zriadia klientske centrá, ktoré ako miesta prvého kontaktu s daňovníkmi budú zabezpečovať všetku agendu. „Riešené sú tak, aby daňový subjekt prechádzal čo najmenším počtom stanovísk,“ vraví Dianová. Sieť daňových úradov a ich pobočiek a kontaktných miest bude okrem určitých výnimiek kopírovať doterajšie lokality daňových úradov. Trnavský a trenčiansky zostávajú na pôvodných adresách, ostatné sa sťahujú na miesta iných daňových úradov.

V Bratislave bude mať daňový úrad sídlo v Petržalke na Ševčenkovej ulici. Daňové priznania, ale aj iné podania bude možné realizovať aj na Radlinského, kde bude úrad naďalej slúžiť aj pre väčšie firmy a ďalšie vybrané daňové subjekty, ale aj na Račianskej a Ulici Vladimíra Clementisa. Sťahujú sa aj pôvodné úrady v Sládkovičove a v Bánovciach nad Bebravou, kde ich na nových adresách nahradia kontaktné miesta. V Šaštíne sa sídlo kontaktného miesta zmení až vo februári.

Od budúceho roka budú zároveň už všetky daňové subjekty platiť dane na nové čísla účtov. „V týchto dňoch posielame všetkým o tom oznámenia, v ktorých sú nové čísla. Dostávajú ich doporučenou poštou. Novým číslom treba označiť už každú platbu, ktorú budú daňovníci poukazovať od januára budúceho roku,“ upozorňuje Dianová.

Číslo účtu pre úhradu príslušnej dane je jedinečné a nezameniteľné. „Skladá sa z predčíslia, ktoré označuje druh dane, ďalej zo základného čísla, ktoré označuje daňový subjekt a z identifi kačného kódu Štátnej pokladnice.“ Daňová správa chce sprehľadniť identifi káciu jednotlivých platieb daní.

Ďalšou zo zmien bude, že nová bezplatná forma komunikácie daňovníkov s úradmi, ktorá sa spustí až od apríla, už nebude vyžadovať zakúpenie zaručeného elektronického podpisu ani dodatočné doručovanie akýchkoľvek písomností na daňovú správu. Slovensko sa tak zaradí medzi krajiny Európskej únie, v ktorých je možné plnohodnotne elektronicky komunikovať aj bez zaručeného elektronického podpisu. Doterajšia komunikácia so zaručeným elektronickým podpisom zostáva, tá si však v súčasnosti vyžaduje doručiť do piatich dní na daňový úrad krycí list.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba