Slovenský trh poštových služieb sa úplne otvoril

Nový zákon o poštových službách zavádza od 1. januára 2012 úplnú liberalizáciu domáceho poštového trhu a ruší poštovú výhradu. Listy a reklamné adresované zásielky do 50 gramov i úradné zásielky budú môcť okrem štátnej Slovenskej pošty, a.s. doručovať všetky registrované poštové firmy.

01.01.2012 12:15
Pošta, poštová schránka Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa nových pravidiel bude možná voľná konkurencia a skončia doterajšie obmedzenia pre poskytovateľov poštových služieb, ale aj pre ich užívateľov. Zákazníci si budú môcť vyberať poskytovateľa bez ohľadu na hmotnostné limity, či typ zásielky. Na základe zákona vznikne kompenzačný fond, do ktorého majú firmy prispievať zo svojich tržieb. Z týchto peňazí by sa malo financovať poskytovanie univerzálnej poštovej služby, ktorú zabezpečuje Slovenská pošta. Na Slovensku v súčasnosti poskytuje expresné a iné poštové služby 23 zaregistrovaných poštových podnikov.

Slovenská pošta si chce udržať svoju vedúcu pozíciu na trhu poštových služieb aj po jeho úplnom otvorení. „Rok 2011 bol pre Slovenskú poštu veľmi významný. Intenzívne sme sa pripravovali na liberalizáciu poštového trhu, ktorý sa definitívne otvorí 1. januára 2012,“ uviedla pre agentúru SITA generálna riaditeľka Slovenskej pošty Marcela Hrdá. Pripomenula, že 90 % svojich služieb už spoločnosť poskytuje v plne konkurenčnom prostredí.

„Počas roka 2011 sme vyvíjali významné aktivity, ktorých cieľom je pripravenosť na vstup do plne liberalizovaného prostredia, zavedenie nových služieb a produktov a súčasne zníženie straty, ktorá bola vygenerovaná v uplynulých rokoch a ktorej dopad sa ukázal v roku 2010,“ dodala Hrdá. Slovenská pošta sa intenzívne venovala aj výpočtom nákladov spojených s poskytovaním univerzálnej poštovej služby. Bude ju poskytovať aj naďalej na základe licencie platnej do konca roka 2012. Podstatné je však podľa nej vyriešenie situácie, akým spôsobom a v akom rozsahu bude naďalej poskytovaná univerzálna poštová služba a akou formou budú hradené náklady s tým spojené.

Poštový regulačný úrad plánuje v prvej polovici roka 2012 zverejniť požiadavky na kvalitu univerzálnej služby a tiež výzvu na výber poskytovateľa univerzálnej služby. Záujem o poskytovanie univerzálnej služby môže prejaviť ktorýkoľvek z poštových operátorov. „Predpokladom jej poskytovania je splnenie zákonných podmienok, dodržiavanie kvalitatívnych požiadaviek a ukazovateľov,“ informoval agentúru SITA predseda Poštového regulačného úradu Ján Fľak.

Úplná liberalizácia poštového trhu znamená pre Poštový regulačný úrad rozšírenie jeho činností vzhľadom na zmeny v novom zákone. „Sú rozšírené práva, ale predovšetkým povinnosti poštových podnikov, s čím súvisí rozšírenie štátneho dohľadu nad poskytovaním poštových služieb. Úradu pribudnú nové povinnosti vyplývajúce zo zákona, najmä zmena spôsobu regulácie v dôsledku zmeny všeobecného povolenia a systému registrácie a konania týkajúce sa registrácie,“ uviedol ďalej Fľak.

1 debata chyba