Varovania trhu sa naplnili, palivá dražejú

Slovenskí pumpári opäť začínajú dvíhať ceny benzínu i nafty. Liter oboch druhov palív na čerpačkách oddnes postupne zdražie o dva centy. Dôvodom na prvé zdraženie v tomto roku je zhoršenie kurzu eura oproti americkému doláru i nepriaznivá situácia na medzinárodných trhoch.

15.01.2012 15:00
Benzín, nafta, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Za natankovanie benzínu Natural 95 tak motoristi budú po zdražení platiť priemerne asi 1,48 eura, čo je rovnaká cena ako v máji 2011, keď benzín lámal historické rekordy. Nafta sa vyšvihla na 1,43 eura a do prekonania historického rekordu z leta 2008 jej chýba už len päť centov. Túto hranicu by mohla z viacerých dôvodov prekonať už v dohľadnom čase.

Hodnota ropy Brent koncom týždňa začala klesať naspäť k úrovniam zo začiatku januára. Dôvodom boli štvrtkové správy, že Európska únia v priebehu najbližšieho polroka neuvalí embargo na dovoz ropy z Iránu, čo zdôvodnila ekonomickou situáciou v únii i potrebou hľadania dodávateľov pre niektoré štáty. Neistota obchodníkov na medzinárodných trhoch však pretrváva, a tak je možné, že cena čierneho zlata začne čoskoro stúpať. Jedným z najvýznamnejších faktorov pôsobiacich na zvyšovanie cien je neistota spôsobená Iránom.

„Napätie na Blízkom východe totiž aj naďalej pretrváva, pretože otázka uzavretia Hormuzského prielivu zo strany Iránu je stále aktuálna,“ mieni analytik Trim Broker Tomáš Plavec.

Ďalším dôvodom na zdražovanie by mohli byť aj štrajky v Nigérii. Protesty tamojších odborárov a hrozba zastavenia ťažby ešte vo štvrtok zvýšili ceny ropy Brent na londýnskej burze zo 113 na 115 dolárov za barel (159 litrov). Nigéria s produkciou 2,2 milióna barelov denne je totiž najväčším dodávateľom ropy v Afrike. Surovinu z krajiny nakupujú štáty v Európe i USA. V prípade skutočného zastavenia produkcie v krajine analytik očakáva opätovné zdraženie.

„Rafinérie totiž budú musieť chýbajúcu ropu nakúpiť na burze a opäť tak zvýšia jej cenu,“ predpokladá Plavec. V piatok podvečer sa cena severskej ropy pohybovala tesne pod hranicou 110 dolárov za barel.

Stále však existuje možnosť, že v Iráne vypukne ozbrojený konfl ikt, ktorý by cenu ropy Brent vyhnal vysoko nad súčasné úrovne. Zdraženie pripúšťajú aj v susednom Česku. „V prípade konfl iktu by sa motoristi museli zmieriť s cenou litra benzínu na úrovni 40 českých korún (1,57 eura, pozn. red.),“ spresňuje analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák.

V neposlednom rade na cenu slovenských palív pôsobí aj kurz eura oproti doláru. Rafinérie totiž za ropu platia v dolároch, preto pri zhoršení kurzu za rovnaké množstvo eur získajú menej suroviny. Za posledný mesiac sa hodnota európskej meny znížila o viac ako tri percentá. Kým v polovici decembra bolo možné za jedno euro získať 1,32 dolára, v piatok to bolo 1,27 dolára.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba