Pochybný predaj dreva u Simona

Firma, ktorej šéfuje dlhoročný známy ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona (Most), získala sprostredkovane bez verejného tendra od štátnych Lesov SR jednu z najväčších zmlúv na dodávku dreva.

16.01.2012 20:00 , aktualizované: 17.01.2012 12:00
Vysoké Tatry, drevo, les, kalamita, stromy Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Ide o firmu Rettenmeier Tatra Timber pod vedením Karla Vinša. V čase druhej Dzurindovej vlády bol Simonovým nominantom v pozícii šéfa Lesov. Transakcia sa realizovala prostredníctvom firmy Tatra Timber Logistik, ktorá vznikla iba dva dni pred podpisom zmluvy o dodávke 40-tisíc kubíkov dreva za 2,5 milióna eur.

Minister pre denník Pravda nepoprel, že sa s Vinšom pozná. „Áno, je pravda že sa poznáme. Ale takisto je pravda aj to, že pán Vinš z Lesov odišiel ešte pred skončením mojej ministerskej funkcie,“ hovorí Simon. Podľa Vinša bol konkurz na šéfa štátnych lesov vyhlásený už v decembri 2005, asi dva mesiace pred pádom vlády.

Simon tiež odmieta, že by pri podpise zmluvy medzi Lesmi a Tatra Timber Logistik osobne intervenoval. ,,Nie je to pravda, tieto otázky rieši priamo firma Lesy SR," uvádza minister. Podobné stanovisko zaujal aj Vinš. „Do firmy som prišiel až v decembri minulého roka, zmluva bola podpísaná dva mesiace pred tým,“ spresňuje Vinš.

Drevári, ktorých oslovil denník Pravda, však hovoria, že pri veľkých obchodoch sú dôležité známosti.

„Štyridsaťtisíc kubíkov dreva za asi 2,5 milióna eur nie je možné získať bez kontaktov v politike. Osobne by som takéto množstvo okamžite kúpil drahšie aj o pätinu, ale nemôžem, lebo nemám známosti na ministerstve,“ hnevá sa jeden z ľudí, ktorí spracúvajú drevo na Slovensku a zamestnávajú desiatky ľudí. Zverejnenie mena si drevári neprajú. „Okamžite by som totiž prišiel aj o to málo dreva, ktoré mi štátne lesy v súčasnosti predávajú,“ dodáva ďalší.

Práve snahou o zachovanie zamestnanosti štátne lesy zdôvodňujú podpis zmluvy s Tatra Timber Logistik na dodávku dreva nemeckému Rettenmeieru bez transparentnej elektronickej aukcie.

„Firma patrí k veľkým zamestnávateľom a úplné zrušenie dodávok by malo nepriaznivé následky na zamestnanosť regiónu,“ vraví hovorca Lesov Vlastimil Rezek. Iní spracovatelia však oponujú aj v tejto otázke a hovoria, že ak sa budú s nedostatkom dreva boriť aj naďalej, prepúšťaniu sa nevyhnú.

„Mám čoraz väčší problém so zháňaním dreva. Keď to takto bude ďalej pokračovať, desiatkam ľudí v mojej firme hrozí, že skončia na úrade práce,“ hovorí jeden zo slovenských drevárov.

Jedným z dôvodov na nedostatok dreva pre spracovateľov má byť podľa Simona aj fakt, že bývalé vedenie dosadené za vlády Roberta Fica (Smer) podpísalo údajne nevýhodné desaťročné zmluvy na dodávku dreva. Minister tvrdí, že na vypovedaní zmlúv pracujú aj v súčasnosti viacerí právnici. Aj tieto zákazky boli podpísané bez verejného výberového konania.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba