Tender na diaľnicu pri Ružomberku sa odsúva o mesiac

Začiatok výstavby vyše 15–kilometrovej diaľnice pri Ružomberku na úseku Hubová – Ivachnová sa oneskorí pre podané námietky.

17.01.2012 14:47
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa plánu ministerstva dopravy sa mali v pondelok otvárať ponuky s rozpočtami firiem a k podpisu zmluvy, a teda aj k položeniu základného kameňa, malo dôjsť v marci tohto roka. Tender je preložený o mesiac, obálky sa majú otvárať 16. februára.

Diaľnica za 465 miliónov eur s dvojkilometrovým tunelom Čebrať má odľahčiť Ružomberok od ťažkej nákladnej dopravy. Denne sa Ružomberkom preženie takmer 24–tisíc vozidiel. „Budem netrpezlivo očakávať konkrétny termín začatia výstavby, pretože pre mesto je výstavba diaľničného úseku veľmi dôležitá. Môj názor je, že výstavba dopravného systému na Slovensku mala byť realizovaná už pred mnohými rokmi, a preto každé oddialenie čo i len kilometra takéhoto systému ma mrzí,“ podotkol primátor Ružomberka Ján Pavlík (nezávislý).

Rezort dopravy najskôr plánoval vyhlásiť súťaž ešte v júni 2011 a zmluvu s víťazom chcel minister podpísať v jeseni minulého roka. Celá výstavba úseku Hubová – Ivachnová je naplánovaná na tri a pol roka. Zdržaním by však podľa ministra dopravy nemali byť ohrozené eurofondy, z ktorých sa diaľnica zaplatí. „Z časového hľadiska sú výdavky oprávnené pre príspevok z fondov, ak vznikli a boli skutočne uhradené medzi 1. januárom 2007 a 31. decembrom 2015,“ konkretizuje ministrov hovorca Martin Krajčovič.

O diaľničnú zákazku sa chcú pobiť veľké stavebné firmy ako Doprastav, Váhostav, Skanska, Eurovia či TSS Grade. V týchto mesiacoch prebieha výstavba na severnej D1 pri Dubnej Skale – 16–kilometrovú diaľnicu tam stavia Váhostav. Stavebne má pod palcom aj prvý deväťkilometrový profil diaľnice medzi Jánovcami a Jablonovom. Doprastav stavia 11– kilometrovú štvorprúdovku pri Prešove na úseku Fričovce – Svinia.

V kuloároch sa hovorí, že námietku k úseku Hubová – Ivachnová mal podať Hant, ten to však odmietol. „Nepodávali sme žiadne námietky voči podmienkam súťaže v tendri D1 Hubová – Ivachnová. O priebehu situácie sme boli automaticky informovaní zo strany diaľničiarov na základe toho, že sme si vyžiadali súťažné podklady. Vzhľadom na to, že sme aktívne vstúpili do viacerých tendrov na veľké dopravné stavby, rozhodli sme sa na tomto tendri nezúčastniť,“ reagovala hovorkyňa Hantu Ba DS Miriam Bayerová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba