Vlani vzniklo v SR najviac firiem za posledných päť rokov

Na Slovensku v minulom roku vzniklo 19 292 nových firiem, čo v porovnaní s rokom 2010 predstavuje nárast o 8,4 %.

23.01.2012 09:47
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Počet nových firiem na Slovensku tak bol v minulom roku podľa údajov Českej kapitálovej informačnej agentúry (ČEKIA) najvyšší za posledných sledovaných päť rokov. Celkovo tak bolo ku koncu vlaňajška na Slovensku zaregistrovaných 189 418 kapitá­lových spoločností, čo je o 9,7 % viac ako ku koncu roka 2010. Finančná kríza tak podľa spoločnosti ČEKIA záujem o podnikanie na Slovensku výraznejšie neovplyvnila.

Najmenej firiem pritom na Slovensku vzniklo v období recesie, v roku 2009. „Z našich dlhodobých analýz vyplýva, že ekonomická kríza záujem o podnikanie na Slovensku ovplyvnila len minimálne. Aj napriek náročnému obdobiu, ktorým globálna ekonomika prechádza v posledných rokoch, je zrejmé, že sa Slováci podnikať neboja,“ komentuje výsledky prieskumu analytička agentúry ČEKIA Petra Štěpánová.

Do registrovaného kapitálu novovzniknutých firiem podnikatelia vlani investovali 389,9 mil. eur. Z analýzy vlastníckej štruktúry novozaložených firiem podľa spoločnosti ČEKIA vyplýva, že do 66 % spoločností registrovaných v roku 2011 vložili kapitál noví investori, a to fyzické resp. právnické osoby, ktoré v minulosti na Slovensku nepodnikali. V prípade zhruba tretiny subjektov figuroval vlastník, ktorý už v predchádzajúcom období vyvíjal podnikateľské aktivity. Necelých 14 % spoločností založených v minulom roku je pritom ovládaných výhradne zahraničnými vlastníkmi. Zo zverejnenej analýzy ďalej vyplýva, že takmer 90 % spoločností s ručením obmedzením bolo výhradne v rukách fyzických osôb.

Spoločnosť ČEKIA vo svojich databázach evidovala ku koncu minulého roka celkovo 189 418 slovenských firiem, z čoho bolo 7 584 akciových spoločností a 181 834 spoločností s ručením obmedzeným. Za posledných päť rokov tak počet firiem na Slovensku vzrástol o takmer 60 %, zatiaľ čo v susednej Českej republike iba zhruba o štvrtinu. „V porovnaní s Českou republikou na Slovensku pribúdajú firmy omnoho rýchlejšie. Slovensko ale zatiaľ doháňa podnikateľský apetít. Na 100 000 obyvateľov v Česku pôsobí 3 554 firiem, zatiaľ čo na Slovensku 3 481, to je o 2 % menej,“ dodáva Petra Štěpánová.

Česká kapitálová informačná agentúra je súčasťou nadnárodnej skupiny Bisnode AB, ktorá pôsobí v oblasti poskytovania digitálnych obchodných informácií v Európe, pričom kladie dôraz na lokálne zameranie. Na slovenský trh vstúpila ČEKIA v roku 2009.

debata chyba