Plynovod má zmeniť majiteľa pred voľbami

Dva dni pred parlamentnými voľbami sa má rozhodovať o osude tranzitného plynovodu v hodnote viac ako dve miliardy eur. Členovia predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu, v ktorom sú okrem zástupcov zahraničných privatizérov aj nominanti dosadení rezortom hospodárstva Juraja Miškova (SaS), totiž opäť zvolali valné zhromaždenie.

08.02.2012 20:00 , aktualizované: 09.02.2012 08:00
eustream, SPP Foto:
Prepravu plynu zabezpečuje spoločnosť eustream, ale majetok je v materskom SPP. Pred voľbami 8. marca sa rozhodne, či sa majetok presunie. Minister Juraj Miškov (SaS) odkazuje, že prevod zrejme neprebehne.
debata (57)

Má sa zaoberať prevodom najhodnotnejšieho majetku SPP do dcérskeho eustreamu. Informáciu potvrdilo viacero zdrojov z prostredia energetiky i hovorca Fondu národného majetku Miloslav Homola. „Bolo zvolané mimoriadne valné zhromaždenie s rozhodujúcim bodom programu, ktorým je presun majetku z SPP do eustreamu. Má sa konať ôsmeho marca,“ spresňuje Homola.

Miškov sa sporil o prevod majetok eustreamu s fondom, ktorý namietal, že štát potom bude mať na plynovod menší vplyv. Fond má v SPP vplyv spolu s ministerstvom. Po odvolaní šéfky fondu Anny Bubeníkovej (SDKÚ) po tom, čo Miškov poukázal na jej pôsobenie v korupčnej kauze Gorila, je však fond nefunkčný. Prevod majetku eustreamu mal vyhovovať aj možnému kupcovi 49 % akcií SPP, ktoré niekdajší zahraniční privatizéri aktuálne ponúkajú na predaj. Kroky na predaj akcií podporoval aj Miškov. Prevod však napriek zvolanému valnému zhromaždeniu podľa hovorkyne rezortu Daniely Piršelovej zrejme neprebehne.

„Na schválenie uznesenia je potrebných 52 percent všetkých akcionárov. V prípade neprítomnosti zástupcu Fondu národného majetku nie je valné zhromaždenie uznášaniaschopné,“ vraví Piršelová a dodáva, že ministerstvo je prekvapené zvolaním akcionárov. „Rezort hospodárstva po dohode s FNM oficiálne listom požiadal predstavenstvá energetických spoločností, v ktorých vykonáva akcionárske práva, aby nezvolávali žiadne mimoriadne valné zhromaždenia, kým nebude výkonný výbor FNM opäť úplne funkčný,“ vraví hovorkyňa. Na otázku, či nominanti ministerstva hlasovali za zvolanie valného zhromaždenia, Piršelová odpovedala, že zástupcovia štátu v predstavenstve sú podľa Obchodného zákonníka povinní vykonávať svoju funkciu s náležitou starostlivosťou v prospech spoločnosti.

Bývalému ministrovi hospodárstva a súčasnému poslancovi Ľubomírovi Jahnátkovi (Smer) sa to nepozdáva. „Vláda stratila mandát akokoľvek hýbať s majetkom. Tranzitný plynovod je strategický majetok štátu. Pokiaľ by prešiel do eustreamu, štát nad ním stratí kontrolu,“ vysvetľuje Jahnátek, ktorý pokus o prevedenie majetku vo vyše dvojmiliardovej hodnote chápe ako „korupčný pokus“.

Predchádzajúce pokusy o zmenu majiteľa transportného plynovodu, ktorý plyn dopravuje do Česka, Maďarska i Rakúska, boli neúspešné. Napríklad v decembri totiž splnomocnenec fondu na valnom zhromaždení hlasoval proti prevodu. Fond to zdôvodňoval tým, že ide o transakciu, ktorá je záležitosťou celospoločenského významu s možným vplyvom na národné hospodárstvo Slovenska, a preto by sa ňou mala zaoberať vláda.

Prevedenie plynovodu na dcérsku spoločnosť SPP žiada takzvaný tretí liberalizačný balík, ktorý mal byť v slovenských predpisoch už v marci minulého roka. Minister Miškov však návrh zabezpečujúci prevzatie z európskej legislatívy stiahol z rokovania parlamentu počas minulého týždňa, keď poslanci nesúhlasili so zmenou voľby šéfa regulačného úradu.

Kritike za podpísanie sporných rozhodnutí v čase volieb čelila aj predchádzajúca vláda. Napríklad nominanti dosadení SNS, HZDS a Smerom vo Fonde národného majetku odsúhlasili vyplatenie odškodného za žrebčín v Motešiciach ešte pred pojednávaním na súde či po výhre procesu v kauze Gemerský mlyn.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba