Kto chce Budvar, musí povaliť riaditeľa

Zápas o jednu z najväčších českých pivovarníckych značiek Budějovický Budvar, ktorej hodnota sa odhaduje na jednu miliardu dolárov, sa nečakane zdramatizoval.

09.02.2012 12:26
Budvar Foto:
Slovenský trh patrí pre český Budvar ku kľúčovým. Budvar je jeden z mála štátnych podnikov, jeho šéf snahy o privatizáciu vytrvalo odmieta aj napriek sporom s politikmi.
debata (28)

Už nejde len o medzinárodný spor medzi malým, ale svetovo známym českým pivovarom a americkým gigantom Anheuser Busch, ale o súboj medzi riaditeľom Budvaru Jiřím Bočkom a českým ministrom Petrom Bendlom.

Jiří Boček, ktorý stojí na čele národného podniku už 21. rok si dovolil bezprecedentný krok. Odmietol kontrolu, ktorú do pivovaru poslal minister poľnohospodárstva Petr Bendl. Boček to odôvodnil tým, že kontrola, ktorú nariadilo ministerstvo, nezodpovedá litere zákona.

Boček je v očiach Čechov nový národný hrdina. Po predaji Pilsner Urquel zostal totiž v českých rukách zo svetovo známych značiek len Budějovický Budvar. Pivo je v Česku považované skutočne za národné nielen preto, že pivovar má v štatúte uvedené národný podnik, ale aj preto, že stále sa varí podľa pôvodného českého receptu výlučne z českých surovín.

Bendl chce urobiť v pivovare hĺbkový audit. Obvinil manažment na čele s Bočkom, že premenil pivovarnícky podnik na „štát v štáte.“ Za tri roky mali v Budvare údajne rozdať miliardu českých korún na marketing a viac ako dve miliardy do investícií, pričom podľa ministra vôbec nebrali ohľad na zákon o verejných objednávkach.

Boček však v utorok večer v Českej televízií s ľadovým pokojom odpovedal na desiatky otázok týkajúcich sa nielen financovania podniku. Uviedol, že nemá problém s kontrolou, ale s tým, „aby nám do dát pozerali ľudia, o ktorých sme presvedčení, že by u nich mohla fungovať predpojatosť alebo konflikt záujmov.“

Boček je medzi pivovarníkmi, ale aj medzi českou verejnosťou považovaný za skvelého manažéra. Za dvadsať rokov vyhral z desiatok právnych sporov o značku Budweiser absolútnu väčšinu. Pivovar zmodernizoval a postaral sa o to, že Českobudějovický Budvar z ročnej produkcie 1,35 milióna hektolitra vyváža okolo 50 percent do 60 krajín. Slovensko je druhým najväčším exportným trhom Budvaru hneď po Nemecku a vlani predbehlo aj Veľkú Britániu. Slováci vlani vypili 83–tisíc hektolitrov Budvaru.

Anheuser Busch v januári tohto roku kúpil Meštiansky pivovar v Českých Budějoviciach. Podľa niektorých odborníkov tak získal predpolie na to, aby mohol urobiť rozhodujúci krok ku kúpe Českobudějovického Budvaru. Ten sa pokúšali predať takmer všetky české vlády, ale Boček všetky snahy o predaj vždy odvrátil. V českých médiách sa teraz špekuluje, že cesta k dohode s Anheuser Buschom vedie cez odstránenie nepohodlného riaditeľa Bočka. Je to práve riaditeľ, ktorý môže podpísať mimosúdnu dohodu so spoločnosťou Anhueser Busch ohľadom práv na značku Budweiser, o ktorú sa stále obe spoločnosti súdia v mnohých štátoch sveta.

Boček varoval Čechov, k čomu by prípadné prevzatie Budvaru Američanmi viedlo. „Po prevzatí pivovaru sa väčšinou siahne do receptúry piva, tlačí sa na zníženie nákladov a v konečnom dôsledku to prinesie zmenu charakteru pôvodného piva.“ Jeho posolstvo bolo jasné: Ak sa raz predá Budvar Američanom, už to jednoducho nebude jemné lahodné horké pivo na vychutnávanie, ale jedno z mnohých tuctových pív.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba