Palivá prudko dražejú, benzín pokoril nový rekord

Slovenskí pumpári na zatvorenie volebných miestností so zdražením palív nepočkali. Od soboty totiž postupne zvyšujú ceny benzínu o 2,5 centa na liter. Motorová nafta zdražie v priemere o dva centy na liter.

12.03.2012 06:19
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata

Benzín po zmene cien stanoví novú historicky najvyššiu cenu na úrovni 1,56 eura za liter. Ak sa v nasledujúcom období zvýši cena nafty o ďalšieho pol centa, aj palivo pre dieselové autá prekoná historický rekord z júla 2008, keď liter pohonnej hmoty motoristi nakupovali za 1,49 eura. V porovnaní so začiatkom vlaňajšieho marca vzrástli na Slovensku ceny benzínu o šestnásť centov a nafta zdražela o osemnásť centov.

Dôvodom na aktuálne zdraženie slovenských palív je nedávne zvýšenie hodnoty ropy Brent i palív na medzinárodných trhoch počas posledných dvoch týždňov. Z úrovní okolo 115 amerických dolárov za barel (159 litrov) sa cena čierneho zlata vo viacerých skokoch zvýšila o viac ako desať dolárov. V piatok podvečer sa jej cena na londýnskej burze pohybovala okolo úrovne 125,8 dolára, po tom, čo klesla z úrovní viac ako 126,5 dolára.

Niektorí analytici však očakávajú, že ropa by mohla zlacnieť ešte viac. Napríklad Christopher Bellew z firmy Jefferies Bache tvrdí, že „trh je zrelý na určitú korekciu cien. Už v piatok ceny čiastočne klesli, čo môže byť dôsledkom slabšieho eura alebo optimizmu pri rokovaniach o iránskom jadrovom programe“, vysvetľoval agentúre Reuters Bellew.

Ďalšie zníženie cien by mohlo priniesť prípadné zmiernenie krízy vyvolanej hrozbami USA, že sa v prípade vojenského konfliktu pridajú na stranu Izraela a tiež iránskym jadrovým programom. S Teheránom chce obnoviť rokovania pätica stálych členov Bezpečnostnej rady OSN i Nemecko.

debata chyba