Za vyraďovanie jadra si odberatelia elektriny priplatia

Odberatelia elektrickej energie zaplatia na krytie historického dlhu pri likvidácii jadra od júla tohto roka viac.

15.03.2012 10:15
Euro, peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ako informoval Národný jadrový fond, odberatelia tak zaplatia v koncových cenách elektriny namiesto 3 eur za megawatthodinu 3,07 eur za megawatthodinu dodanej elektriny. Dôvodom zvýšenia poplatku je minuloročná inflácia.

„Na základe hodnoty koeficientu jadrovej inflácie vydaného Štatistickým úradom SR za minulý rok sa koncovým odberateľom efektívna sadzba odvodu z dodanej elektriny, ktorý odvádzajú na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom a rádioaktívnym odpadmi, zvyšuje od 1. júla tohto roka na hodnotu 3,07 eur za megawatthodinu,“ informoval predseda Rady správcov Národného jadrového fondu Viliam Ziman.

Podľa predpokladov Ministerstva hospodárstva SR mali odberatelia elektriny vlani zaplatiť na tzv. zadný palivový cyklus celkovo 70 mil. eur. Okrem odberateľov elektriny prispievajú do jadrového fondu aj prevádzkovatelia jadrových elektrární na Slovensku. Tí platia fixnú časť povinného príspevku, ktorý predstavuje 11,6 tis. eur za každý megawatt inštalovaného výkonu, pričom táto suma podlieha každoročnej inflácii. Prevádzkovatelia ešte platia aj variabilnú časť povinného príspevku, ktorá je stanovená vo výške 5,95 % z predanej ceny elektriny vyrobenej prostredníctvom atómovej elektrárne.

Vyraďovanie jadrových zariadení a nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom a rádioaktívnymi látkami zabezpečuje Národný jadrový fond, ktorý vznikol 1. júla 2006. Účelom jadrového fondu je sústreďovať a spravovať finančné prostriedky vyzbierané od prevádzkovateľov jadrových zariadení, ako aj od samotných spotrebiteľov elektrickej energie. Národný jadrový fond tieto prostriedky poskytuje na riešenie tzv. historického dlhu, ktorý vznikol pri tvorbe zdrojov určených na krytie nákladov záverečnej časti jadrovej energetiky z dôvodu neakumulovania finančných zdrojov na záverečnú časť jadrovej energetiky.

1 debata chyba