Slovensko má tranzit plynu istý do roku 2028

Štátna kasa Slovenska bude na preprave plynu zarábať stámilióny eur ešte najmenej šestnásť rokov. Pološtátna firma Eustream má totiž s ruským Gazpromom uzavreté zmluvy na prepravu plynu do roku 2028.

02.04.2012 12:00
eustream, SPP Foto:
Firma Eustream má s Gazpromom uzavreté zmluvy na prepravu plynu do roku 2028.
debata (7)

„Spoločnosť Eustream má kontrakt na prepravu 50 miliárd kubických metrov plynu ročne, ktorý je platný do roku 2028,“ spresňuje hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

V súčasnosti nie je jasné, čo bude po uplynutí tohto obdobia. Televízii Markíza totiž hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov naznačil, že situácia sa môže zmeniť. „Sme na začiatku cesty presmerovávania tranzitu plynu z ukrajinského územia na našu dcérsku spoločnosť Beltransgaz a naše nové podmorské exportné trasy,“ prezradil Kuprijanov. Beltransgaz stojí za plynovodom Nord Stream, ktorý bol spustený v novembri 2011.

Za vyjadrením Gazpromu však môže stáť taktizovanie. Firma totiž v súčasnosti rokuje s ukrajinskou stranou o cenách za plyn i prepravu komodity do členských štátov EÚ a podobné vyjadrenia by mohli zvýšiť tlak na zástupcov Ukrajiny, aby ustúpili zo svojich požiadaviek.

Spoločnosť Eustream na preprave plynu cez Slovensko v roku 2010 utŕžila takmer 830 miliónov eur. Bývalý minister hospodárstva prvej Ficovej vlády Ľubomír Jahnátek (Smer) sa však neobáva, že po roku 2028 tržby z prepravy razantne klesnú. „Pokiaľ moje vedomosti siahajú, celý objem plynu prepraveného cez baltický plynovod Nord Stream je určený pre odberateľov v Nemecku a Francúzsku, pričom Francúzsko tak znižuje svoju závislosť od dovozu skvapalneného plynu,“ mieni Jahnátek a dodáva, že v súčasnosti môže nový baltický plynovod preniesť najviac tridsať miliárd kubíkov plynu a neskôr sa má kapacita zväčšiť na dvojnásobok. Zatiaľ však nie je isté, v akom časovom období k zväčšeniu možností prepravy dôjde, pretože ukladanie plynovodných potrubí na morské dno je finančne náročné.

Eustream patrí do skupiny SPP, v ktorej má 51-percentný podiel Slovensko. Podľa privatizačnej zmluvy podniky ovládajú nemecký E.ON Ruhrgas a francúzsky GdF France. Obidve firmy chcú v súčasnosti svoje podiely predať českému Energetickému a priemyselnému holdingu, ktorému s 20-percentným podielom šéfuje miliardár Daniel Křetínský. Zvyšok akcionárskych práv majú rovným dielom rozdelené finančné skupiny J&T a PPF.

7 debata chyba