Po troch mesiacoch je v štátnej kase diera 1,16 miliardy eur

Slovenská vláda hospodárila v prvom štvrťroku s deficitom 1,16 miliardy eur. V porovnaní s minulým rokom sa hospodárenie štátu zhoršilo o pol miliardy eur a deficit dosiahol takmer tretinu z celoročného plánu. Vyplýva to z údajov ministerstva financií.

02.04.2012 12:23
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Štátny rozpočet je hlavnou súčasťou verejných financií, ktorých deficit by tento rok podľa posledných odhadov mal klesnúť na 4,4 percenta z vlaňajších piatich percent výkonu ekonomiky. K splneniu záväzku krajiny znížiť verejný schodok do konca budúceho roka pod tri percentá výkonu ekonomiky bude musieť nastupujúca vláda Roberta Fica, ktorá vzišla z marcových volieb, nájsť viac ako miliardu eur.

Príjmy slovenských štátneho rozpočtu v prvom štvrťroku dosiahli 2,47 miliardy eur, čo je o desať percent menej ako v rovnakom období vlani. Výpadok zaznamenali hlavne príjmy štátu z eurofondov, ktoré sú určené na projekty financované Európskou úniou. Znížili sa tiež výnosy dane z príjmov, čo by mohlo súvisieť aj s posunutím lehoty na podanie priznania a zaplatenie dane za rok 2011, pretože posledný marcový deň pripadol na sobotu.

Predstavitelia sociálnych demokratov (Smer-SD), ktorí po získaní parlamentnej väčšiny zostavujú jednofarebnú vládu, už v kampani pred predčasnými voľbami sľubovali vyššie zdanenie najziskovejších firiem, ľudí s nadpriemernými príjmami alebo zvýšenie osobitnej bankovej dane. Tieto opatrenia podľa ekonómov na potrebné stlačenie deficitu verejných financií stačiť nebudú. Podľa dostupných informácií sa počíta aj so zavedením registračnej dane na luxusnejšie vozy, s vyššou daňou na hodnotnejšie nehnuteľnosti alebo s obmedzením plošne vyplácaných dávok, ako napríklad prídavkov na deti.

Balík úsporných opatrení chcú sociálni demokrati predstaviť po analýze kondície štátnych financií. Novú vládu vymenuje prezident tento týždeň.

13 debata chyba