Farmári chcú omladenie a žiadajú podporu výrobkov

Slovensko nemá ustálenú koncepciu rozvoja pôdohospodárstva. Od roku 2006 až doteraz sa vystriedalo vo funkcii šéfa rezortu päť ministrov a každý z nich menil uhol pohľadu na poľnohospodárstvo i rozvoj vidieka. Namiesto oživenia výroby potravín pokračoval úpadok vyúsťujúci do straty sebestačnosti a pracovných miest.

02.05.2012 07:20
kombajn, žatva Foto:
Ilustračné foto
debata (27)

Poľnohospodári chcú preto do budúcnosti jasný smer. Dožaduje sa ho nespokojná roľnícka a potravinárska samospráva aj nezávislí odborníci. Podstata novej koncepcie by mala vzísť z verejnej diskusie. V snahe predísť úplnému rozpadu domácej výroby chcú poľnohospodári sami označiť kľúčové záchranné body, najmä sa však zhodnúť na línii, ktorá by sa nemala každú chvíľu meniť.

„Nechceme už zažiť to, že jeden minister presadzuje mulčovanie, ďalší po ňom výstavbu bioplynových staníc a iný zasa chov vodnej hydiny bez toho, že by bolo zaručené jej spracovanie,“ stručne vystihol niektoré momenty vládnutia ministrov v rokoch 2006 až 2012 Štefan Adam, riaditeľ odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Podľa predsedu agrárnej komory Milana Semančíka je „najdôležitejšie oživiť výrobu a zvýšiť podiel slovenských potravín v obchodoch“. Keby sa totiž zvýšil podiel predaja slovenských potravín len o desať percent, prinieslo by to podľa prepočtov komory 20–tisíc nových pracovných miest. Na porovnanie, od roku 2004 až doteraz sa počet pracovníkov v poľnohospodárstve znížil o 30–tisíc.

V čerstvo zverejnenom programovom vyhlásení vlády sa hovorí, že „vláda zintenzívni podporu sektorov, ktoré sú potenciálnymi zdrojmi zamestnanosti, najmä živočíšnej výroby, ovocinárstva, zeleninárstva, vinohradníctva, ale aj potravinárskeho priemyslu. Osobitná podpora sa poskytne chovu hovädzieho dobytka a v prírodne znevýhodnených horských a podhorských podmienkach aj oviec“.

„Pokiaľ bude vláda dôsledne plniť svoj záväzok, môže to byť naozaj základ, ktorý by mohol odštartovať vzkriesenie upadajúcej domácej produkcie živočíšnych produktov, ovocia aj zeleniny. Sú to všetko odvetvia, ktoré dokážu zamestnať tisícky ľudí a skultúrniť krajinu,“ hovorí Semančík a dodáva, že táto zmena sa nepodarí, pokiaľ sa „slovenské výrobky nebudú predávať aj v obchodných sieťach na Slovensku“.

Jeden z vyzývateľov verejnej diskusie k stabilnej koncepcii rozvoja slovenského pôdohospodárstva, šéf Agrobiznisu v UniCreditBank Jaromír Matoušek má v tejto otázke jasno.

„Poľnohospodári doteraz prehrávali aj preto, lebo si nevytvorili vlastné silné odbytové organizácie, nenašli spoločnú cestu pri skladovaní, spracovaní a odbyte poľnohospodárskych výrobkov,“ poukazuje na vnútorné možnosti farmárov Matoušek. Veľké možnosti vidí aj pri obstarávaní vstupov do poľnohospodárskej výroby. Roky sa o týchto veciach hovorí. A hoci vzniklo množstvo „odbytoviek“, ich reálna sila je nízka. Jaromír Matoušek vidí príčinu aj v tom, že poľnohospodári si musia navzájom viac dôverovať.

Slovenské poľnohospodárstvo sa môže vzchopiť, ak sa dokáže omladiť. Priemerný vek ľudí na farmách dosiahol 47 rokov. „Ak chceme budovať znalostné poľnohospodárstvo, musíme ho urobiť atraktívnym pre mladých ľudí,“ zdôrazňuje mladý poľnohospodársky inžinier Juraj Huba. Predpokladá, že na internetovom portáli www.spp2020.sk sa ku koncepcii vyjadria farmári, finanční experti na agrobiznis, vedeckí odborníci a pedagógovia, jednoducho všetci, ktorí chcú vytiahnuť slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo z kaše.

Šéf samosprávy Milan Semančík si myslí, že práve verejná diskusia by mala poskytnúť dostatok materiálu k tvorbe koncepcie, ktorá by na rozdiel od predchádzajúcich nebola odtrhnutá od života. Zároveň samospráva od vlády očakáva, že vo zvyšných piatich mesiacoch zostávajúcich do schválenia reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ obháji záujmy slovenských roľníkov.

Druhý Ficov kabinet si do programového vyhlásenia zapísal, že vyvinie maximálne úsilie, aby sa v EÚ skončila diskriminácia našich poľnohospodárov pri rozdeľovaní dotácií a pri ostaných nástrojoch, ktoré rámcujú podnikanie v pôdohospodárstve. Október 2012 ukáže, aká bola sila týchto predsavzatí.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba