Slováka stojí liter benzínu štyri percentá denného platu

Najdrahší benzín je v Nórsku, najlacnejší vo Venezuele. Slovensko je pri porovnaní 55 krajín na 16. mieste, galón (3,7 litra) drahšieho benzínu super stojí podľa agentúry Bloomberg 16 percent denného platu.

14.05.2012 09:05
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Najdrahší benzín ľudia v apríli kupovali v Nórsku, Dánsku, Taliansku a Holandsku. Slovensko bolo v porovnaní 55 krajín na 16. mieste, Česká republika na 18. mieste. Vyplýva to z analýzy priemerných cien benzínu z prvej polovice apríla, ktorú uskutočnila televízia Bloomberg.

Najviac stál v tomto období benzín na čerpacích staniciach v Nórsku. Za galón benzínu super, teda asi 3,7 litra paliva, tam ľudia zaplatili v prepočte 9,69 dolára, približne 3,6 percenta tamojšej priemernej dennej mzdy.

Podobne stál benzín v Dánsku. Tretiu priečku si rozdelilo Holandsko s Talianskom, ktoré v rámci úsporného vládneho plánu zvýšilo daň z pohonných hmôt. Ceny benzínu tu teraz patrí k najvyšším na svete a predaj áut sa v Taliansku v prvom štvrťroku prepadol o pätinu v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku.

Slovensko v medzinárodnom porovnaní skončilo na 16. mieste. Bloomberg priemernú cenu galónu benzínu super na Slovensku vypočítal na 7,93 dolára (na liter je to 2,14 dolára). Z priemernej dennej mzdy, ktorá bola prepočítaná na približne 51 dolárov, to predstavuje 16 percent. Pri prepočte na liter sú to približne 4 percentá z denného platu.

Je to o niečo viac ako v Česku, ktoré sa skončilo o dve priečky nižšie. Galón benzínu v Česku stál približne 16 percent priemerného denného zárobku.

Najmenej zaplatia vo Venezuele, kde je galón benzínu iba za 9 centov, v Saudskej Arábii 61 centov, v Kuvajte o 88 centov. Potom nasleduje Egypt s 1,73 dolára za galón.

Venezuela je ako motoristický sen. Dá sa tam naplniť 39-galónová nádrž Chevroletu Suburban za 3,51 dolára, v USA to stojí 163,41 dolára. Aj keď sú vo Venezuele nízke platy (Bloomberg ich vyčíslil na 28 dolárov denne), galón stojí len 0,3 percenta zo zárobku Venezuelčanov.

V Rusku vychádza galón benzínu na 3,71 dolára, v USA na 4,19 dolára.

3 debata chyba