Der Spiegel: Eurozóna pohrozila Grékom vyhadzovom

Ministri financií eurozóny na svojom poslednom zasadnutí minulý týždeň v Bruseli podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel pohrozili Grécku vyhodením z eurozóny.

21.05.2012 11:31
Euro, peniaze, kríza, nožnice Foto:
Euro, peniaze, kríza, nožnice
debata (2)

Oficiálne predstavitelia krajín, ktoré platia európskou jednotnou menou, tvrdia opak a vylučujú, že by sa Gréci mohli vrátiť k národnej mene drachme.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Ak by sme tajne hlasovali o udržanie Grécka v eurozóne, drvivá väčšina by bola proti,“ varoval šéf ministrov financií eurozóny Jean-Claude Juncker svojho gréckeho kolegu Filipposa Sachinidisa. Juncker podľa dôveryhodných zdrojov nemeckého týždenníka povedal, že voľby, ktoré sa uskutočnia 17. júna, sú „poslednou šancou“ Grécka. Ak z volieb vzíde vláda, ktorá sa neprihlási k predchádzajúcim záväzkom, tak je podľa Junckera „po všetkom“.

Rokovania šéfov štátnych pokladníc bolo údajne veľmi napäté aj kvôli ostrej kritike zo strany Portugalcov a Írov. Obe krajiny vraj veľmi ťažko nesú, že Gréci nie sú schopní dodržať dohodnutý úsporný program.

Írsko a Portugalsko, ktorí tiež čerpajú medzinárodnú finančnú pomoc, ho napriek všetkým problémom dodržiavajú. Obavy z Grécka a jeho správanie však tvrdo dopadajú aj na ne a investori im napriek úsiliu tamojších vlád neveria.

DISKUTUJTE: Myslíte si, že Grécko zostane v eurozóne?" ":[http://tema.pravda.sk/…one-799.aspx]

NAPÍŠTE NÁM SVOJ NÁZOR 

2 debata chyba