Soros: Dlhová kríza môže viesť k rozpadu únie

Podľa amerického finančníka a miliardára Georgea Sorosa hrozí, že sa pre dlhovú krízu v eurozóne rozpadne celá Európska únia a starý kontinent zažije stratenú dekádu podobnú tej v Latinskej Amerike v osemdesiatych rokoch.

03.06.2012 13:35
George Soros
George Soros
debata (7)

„Podobný osud teraz čaká Európu. Je to zodpovednosť, ktorú si musí uvedomiť Nemecko a iné veriteľské krajiny. Nič však nenaznačuje, že by sa tak dialo,“ povedal Soros.

Soros tiež očakáva, že júnové voľby v Grécku prinesú vládu, ktorá bude ochotná plniť podmienky mimoriadneho úverového programu od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF). Neskôr však zistí, že plnenie podmienok je nemožné.

„Grécka kríza môže dosiahnuť svoj vrchol na jeseň. Dovtedy bude oslabovať aj nemecká ekonomika, takže pre kancelárku Angelu Merkelovú bude ťažké presvedčiť nemeckú verejnosť, aby krajina akceptovala ďalšie záväzky v rámci Európy,“ povedal.

Soros tak vyzýva na vytvorenie celoeurópskej schémy poistenia vkladov a tiež na priamy prístup bánk k záchrannému fondu eurozóny. Navrhuje tiež vytvorenie spoločného finančného dohľadu a reguláciu.

Podľa Sorosa sa finančný systém v Európe člení a reorganizuje na menšie časti na úrovni jednotlivých členských štátov, čo by v nasledujúcich niekoľko rokoch umožnilo riadené rozdelenie eurozóny. Ak by sa však 17-členný blok rozpadol skôr, stalo by sa tak neriadeným spôsobom a takmer určite by to viedlo k pádu celej EÚ, tvrdí Soros. Podľa neho je preto nutné presvedčiť Nemecko, aby prevzalo úlohu lídra a zabránilo rozpadu Európskej únie.

7 debata chyba