Nafta sa blíži k hranici 1,4 eura

Ceny palív na Slovensku sa už šiesty raz v rade znižujú. Pumpári od soboty postupne zlacňujú benzín i naftu o jeden cent.

04.06.2012 10:16
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Po prebehnutí vlny plošného zlacňovania celou krajinou sa bude liter najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 predávať zhruba za 1,54 eura. Nafta bude stáť asi 1,41 eura.

Dôvodom na zlacnenie palív je prakticky neprestajný pokles ceny ropy i ropných produktov na medzinárodných trhoch. Napríklad barel (159 litrov) severskej zmesi ropy Brent sa v piatok na londýnskej burze predával za necelých sto dolárov, čo sú úrovne z jesene minulého roka. Ešte v polovici marca sa pritom rovnaké množstvo čierneho zlata predávalo za asi 124 dolárov.

Dôvodom sú stále obavy investorov pred budúcnosťou Grécka i vývojom veľkých ekonomík.

Podľa analytika Trim Broker Tomáša Plavca sa však pokles čoskoro zastaví. „Ropný kartel OPEC už dávnejšie avizoval, že pri cene ropy pod 100 dolárov začne zasahovať, aby cenu zvýšil,“ vysvetľuje. Cenu na konci júna si však analytik predpovedať netrúfa. „Bude to veľmi dôležitý mesiac, keď môže nastať na trhu panika, ale takisto sa môže situácia upokojiť,“ zdôvodňuje Plavec.

Aktuálne zlacnenie by však mohlo byť ešte väčšie, keby neklesal kurz eura oproti americkému doláru. Rafinérie totiž za ropu platia práve v dolároch. Pri znehodnocovaní európskej meny im stúpajú náklady na kúpu suroviny. Na obchodovacej platforme EBS euro počas dňa kleslo na 1,2312 dolára, čo je najnižšia úroveň od júla 2010. Investori sa totiž zbavovali spoločnej európskej meny pre stupňujúce sa obavy o španielsky bankový sektor. Neskôr sa cena zvýšila na 1,2321 dolára. Napriek tomu však bola hodnota oproti štvrtku nižšia 0,3 percenta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba