Sulík: Fico je bezradný, keď sa na nás obracia

Žiadosť predsedu vlády Roberta Fica (Smer), aby mu opozičné strany odovzdali návrhy na konsolidáciu sú prejavom jeho bezradnosti a predstieraním záujmu o spoluprácu s opozíciou, myslí si predseda strany SaS Richard Sulík.

19.06.2012 17:14
Richard Sulík Foto:
Richard Sulík
debata (184)

„Robert Fico získal vo voľbách silný mandát a nesie za krajinu zodpovednosť v plnom rozsahu. Je prejavom jeho bezradnosti, keď sa obracia na opozíciu a pýta sa, kde šetriť a čo robiť,“ povedal Sulík v utorok.

Za prejav bezradnosti Sulík pokladá aj obsah vládneho konsolidačného balíčka, ktorý sa zameriava predovšetkým na zvyšovanie príjmov štátu, zvyšovanie existujúcich daní a zavádzanie nových. „Tento balíček je postavený nie na šetrení, ale na šklbaní ľudí. Toto spravil Robert Fico, ktorý netuší, ako konsolidovať verejné financie inak, ako ošklbať ľudí a zdaniť všetko čo sa hýbe,“ dodal líder liberálov.

Sulík Ficovi napokon odkázal, že ak nevie šetriť a nemá riešenie, ako posunúť Slovensko vpred, aby sa svojho postu vzdal. „Ak všetky jeho riešenia sú len o tom, že šklbe ľudí a ruinuje ekonomiku, tak vyzývame ho, aby od toho odišiel a ponechal vedenie krajiny takým stranám, ktoré vedia ako na to,“ vyhlásil Sulík.

Predseda SaS reagoval na návrhy opatrení vládneho Smeru. Ten okrem mimoriadnych odvodov regulovaných firiem a bánk počíta aj s rozšírením bázy pre bankový odvod, aj so zvýšením daní z príjmu právnických osôb a fyzických osôb s vyšším príjmom, odvodov živnostníkom, zvyšovaním niektorých úradných poplatkov, nájomného za poľnohospodár­sku pôdu.

Medzi konsolidačnými opatreniami je aj ponechanie koncesionárskych poplatkov, zníženie odvodu do druhého piliera a podobne. Ušetriť sa má však aj na výdavkoch štátu, predovšetkým na mzdách a bežných výdavkoch.

184 debata chyba