Slovensko bude podľa Fica podporovať hlbšiu integráciu únie

Súčasná vláda je za hlbšiu integráciu Európskej únie vo fiškálnej aj bankovej oblasti.

26.06.2012 18:20
Európska únia Foto:
Európska únia
debata (1)

Na utorkovom rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti to vyhlásil premiér SR Robert Fico, ktorý s týmto postojom bude reprezentovať Slovensko na tohtotýždňovom summite lídrov európskych krajín v Bruseli. Jeho hlavným bodom programu by mala byť diskusia o strategickom dokumente o ďalšej integrácii v EÚ.

Práve hlbšou integráciou by sme mohli podľa Fica len získať. „Slovensko je malá krajina, ktorá je veľmi tvrdo naviazaná predovšetkým na trhy v EÚ. Z toho dôvodu by bola hlbšia integrácia pre Slovensko určite výhodná,“ skonštatoval premiér.

Ivan Štefanec (SDKÚ) si myslí, že by sme nemali stratiť kompetencie minimálne v oblasti priamych daní, sociálnych vecí či rozhodovania o štátnom rozpočte. Poukázal na to, že spoločnými daňovými sadzbami by mohli európske krajiny prísť o konkurenčné výhody, ktoré majú v súčasnosti.

Fico očakáva, že diskusia na summite v Bruseli bude mať skôr všeobecnú politickú povahu. „Myslím si, že iskriť sa začne až vtedy, keď sa na stôl položia konkrétne opatrenia, a to bude v priebehu nasledujúcich mesiacov,“ skonštatoval. Podľa Jozefa Kollára (SaS) sa v tom však skrýva veľké riziko a detaily ďalšieho smerovania EÚ by sme mali mať pod kontrolou už teraz. „Z nedávnej minulosti sme svedkom toho, že sa na politickej úrovni vždy niečo prijme, ale v detailoch je schovaný diabol,“ skonštatoval.

Ďalšia integrácia EÚ má byť založená na štyroch pilieroch. Prvým z nich je integrovaný finančný rámec, ktorý sa má podľa Fica sústrediť na problematiku jednotného európskeho bankového dohľadu, spoločnú ochranu vkladov a riešenie bánk v krízovej situácii. Druhým pilierom bude integrovaný rozpočtový rámec, v rámci ktorého bude snaha pokročiť smerom k fiškálnej únii, napríklad prostredníctvom vydávania tzv. eurobondov, teda spoločných európskych dlhopisov.

Tretím pilierom ďalšieho smerovania európskych krajín má byť integrácia hospodárskych politík. „Ukazuje sa, že je ťažko mať spoločnú európsku menu, a pritom rozdielne rozpočtové a hospodárske politiky. Zdá sa, že táto integrácia sa nám nevyhne,“ povedal Fico. Posledným zo štyroch pilierov má byť posilnenie demokratickej legitimity a zodpovednosti v EÚ.

1 debata chyba