Zlacňovanie benzínu a nafty sa zatiaľ zastaví

Časy dobrých správ pre motoristov sa nateraz zrejme skončili. Pumpárov v zlacňovaní benzínu i nafty zastaví minulotýždňové zdraženie ropy na medzinárodných trhoch. Cena čierneho zlata sa zvýšila zhruba o desatinu.

10.07.2012 12:49
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Po poslednom zlacnení na konci júna o 1,5 centa zaplatia za liter najpoužívanejšieho benzínu Natural 95 motoristi zhruba 1,51 eura. Motorovú naftu je možné v súčasnosti nakúpiť v priemere za 1,38 eura, jej cena klesla rovnako ako cena benzínu. Od spustenia zlacňovania v polovici apríla nafta zlacnela celkovo o viac ako desať centov, cena benzínu sa znížila o takmer deväť centov.

Český analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák dokonca očakáva, že u západných susedov ceny palív na pumpách začnú prudko stúpať. „Prudký rast cien ropy sa v minulom týždni naplno prejavil aj na burze v Rotterdame, kde skokovo vzrástli priemerné ceny benzínu i nafty,“ vysvetľuje Čermák. Slovenskí pumpári však so zmenami cien čakajú až na potvrdenie rastúceho či klesajúceho trendu na medzinárodných burzách, a preto menia ceny menej často ako v Česku.

Ďalší analytik Tomáš Plavec zo spoločnosti Trim Broker vidí za minulotýždňovým zdražovaním ropy korekciu predchádzajúceho prepadu, keď sa cena čierneho zlata prudko znížila na dvojročné minimá pod deväťdesiatimi dolármi za barel (159 litrov). V súčasnosti je hodnota ropy Brent na úrovni vlaňajšieho júna. Včera podvečer sa pohybovala tesne pod sto dolármi. „Keďže išlo o korekciu bez nejakých vážnejších dôvodov, ceny sa budú pohybovať zhruba okolo súčasných úrovní,“ mieni Plavec.

Na cenu však pôsobil aj hroziaci úplný výpadok produkcie vrtných veží v Nórsku v dôsledku štrajkov. Medzi tamojšími zamestnancami a zamestnávateľmi z ropného priemyslu totiž stále nedošlo k dohode o zvýšení dôchodkov. Napätie vyvrcholilo v pondelok podvečer, keď nórske ministerstvo ropného priemyslu a energetiky potvrdilo, že firmy podnikajúce v oblasti ťažby ropy a plynu ohlásili zamestnancom zákaz vstupu na pracoviská. Informovala o tom BBC.

Napätie sa však zvyšuje aj na Blízkom východe, pretože Irán usporiadal veľké vojenské cvičenia, ktorých úlohou bolo demonštrovať silu krajiny.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba