Eurozóna je v nebezpečnej situácii, tvrdí fínsky premiér

Eurozóna je v najnebezpečnejšej situácii za viac ako dva roky. Povedal to v stredu fínsky premiér Jyrki Katainen.

11.07.2012 10:49
Euro, peniaze, kríza
Ilustračné foto
debata (7)

„Situácia je nebezpečná, veľmi nebezpečná,“ povedal Katainen v rozhovore pre najväčší fínsky denník Helsingin Sanomat. Naposledy sa podľa neho eurozóna ocitla v takejto kritickej situácii v máji 2010, kedy sa Grécko prvýkrát nachádzalo blízko bankrotu.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Katainen tvrdí, že je ťažké si predstaviť, aké následky by mal rozpad eurozóny. „Nepracujeme každý deň na rozpade eura, ale na jeho záchrane a na zotrvaní Fínska v eurozóne,“ dodal.

Fínsko za pomoc pre španielske banky žiada záruky

Fínsko sa nezúčastní na plánovanej pomoci španielskym bankám, ktorá má byť vyplatená do konca júla, pokiaľ sa tieto dve krajiny nedohodnú na kolateráli. Povedala to v utorok fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová.

„Aby sa Fínsko zúčastnilo na tomto úverovom programe, potrebuje kolaterál. Politika Fínska a politika, ktorú zastáva parlament, je taká, že ak niektorá krajina využije dočasný mechanizmu, potom Fínsko bude požadovať kolaterál,“ povedala Urpilainen v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu YLE. Rokovania so Španielskom ohľadom záruk sa už začali, dodala.

Ministri financií eurozóny v utorok schválili finančnú pomoc pre španielske banky v sume 30 mld. eur, ktorá by mala byť k dispozícii koncom júla. Definitívne náklady pomoci zatiaľ nie sú známe, Európska únia sa však ešte minulý mesiac dohodla, že problémovým španielskym bankám požičia maximálne 100 mld. eur. Podpis definitívnej verzie úverovej dohody o pomoci Španielsku sa očakáva okolo 20. júla.

7 debata chyba