Poistiť úrodu je problém

Poľnohospodárske družstvá trápia rekordné suchá spojené s nízkou úrodou obilia. V niektorých častiach Slovenska zas ničia úrodu aj prudké prívalové dažde. Podľa poisťovní sa škody po júlových lejakoch pohybujú v státisícoch eur.

14.07.2012 09:23
Žatva, obilie, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Búrky sprevádzané ničivým krupobitím spôsobili počas prvých júlových dní škody na poľnohospodárskych plodinách kukurice, slnečnice, jačmeňa a repky olejnej vo výške približne stotisíc eur,“ povedala Lucia Makayová, hovorkyňa poisťovne Generali Slovensko. Väčšina škôd sa stala na východnom Slovensku a v Trenčianskom kra­ji.

Ďalšie poisťovne tiež prijímajú hlásenia o poistných udalostiach, no konkrétnu výšku škôd ešte nevyčíslili.

„Čo vám poviem, my poľnohospodári máme každý deň strach o úrodu. Raz ju môže zničiť krupobitie, inokedy sucho, alebo tak ako pred dvoma rokmi veľké povodne,“ hovorí predseda poľnohospodárskeho družstva Brezová Peter Minarčík. Napriek obavám o úrodu nepoistil družstvo v žiadnej poisťovni.

„V minulosti sme mali poistenú repku, lebo tá je veľmi háklivá na ľadovce. No posledných pár rokov sa nedá poistiť konkrétna plodina, ale len celá poľnohospodárska plocha, čo je pre nás veľmi drahé,“ vysvetľuje dôvod neuzavretia poistky Minarčík.

Poisťovne nastavenie cien vidia inak ako roľníci. „Poľnohospodárske poistenie v Slovenskej a Českej republike je jedno z najlacnejších poistení v porovnaní s Európou, USA a Kanadou a s najväčším rozsahom krytia a tolerancie poistných podmienok nastavených na naše podmienky,“ povedal Gabriel Tóth z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Výsledná suma sa pritom odvíja aj od šikovnosti družstevníkov dohodnúť si čo najnižšiu cenu poistky.

„Podmienky poistenia má každý podnik individuálne na základe mnohých kritérií, ako je výmera ornej pôdy podniku a z toho poistená výmera, päťročná škodovosť podniku, rizikovosť poistenej plodiny a mnoho ďalších. Záleží na konkrétnych požiadavkách klienta a na podmienkach krytia,“ hovorí Tóth.

„Základný problém je v tom, že veľa vecí, ktoré by sme chceli poistiť, sa buď nedá poistiť, alebo sú poistky príliš drahé,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík.

Poisťovne totiž na základe poistnej matematiky presne vypočítajú, za koľko sa im úrodu družstvu oplatí ešte poistiť. Viac napríklad zaplatia družstvá v záplavových častiach krajiny či oblastiach s častým výskytom prírodných katastrof. „Ťažko sa napríklad poisťuje proti škodám spôsobeným suchom a výsledkom je veľa nepoistených družstiev,“ dodal Semančík.

Nedostatok vlahy pritom poľnohospodárom spôsobuje v tomto roku obrovské problémy. V porovnaní s vlaňajškom sa nakoniec môže podľa farmárov zožať až o 700–tisíc ton obilia menej.

„Radi by sme tak v spolupráci so štátom konečne pripravili model krízového fondu, v ktorom by sa ukladali financie na riešenie takýchto krízových situácií,“ hovorí Semančík. Podľa neho by peniazmi do fondu mohli prispievať samotní poľnohospodári, štát i poisťovne.

Veľa slovenských poisťovní pre riziko vysokej straty vôbec nepoisťuje družstvám úrodu. „Pokiaľ ide o poľnohospodárov, poskytujeme im poistenie predovšetkým motorových vozidiel ako traktorov, prípadne ďalších častí ich strojového parku. Úrodu nepoisťujeme,“ povedal Šimon Kollár z Wüstenrot poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba