Slovenský priemysel je vo forme, dvojciferný rast držia automobilky

Slovenský priemysel si naďalej udržuje solídnu dynamiku. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR totiž priemyselná produkcia v júni naďalej rástla dvojciferným tempom a medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní stúpla o 11,3 %.

09.08.2012 09:40
Euro, peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

V máji dosiahol rast priemyselnej produkcie 11,1 %. Júnový vývoj priemyselnej produkcie ovplyvnil medziročný rast v priemyselnej výrobe o 14,1 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 20,7 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,2 %. V medzimesačnom porovnaní po zohľadnení sezónnych vplyvov však produkcia v priemysle spomalila, keď v júni oproti máju klesla o 1,4 %.

Za pozitívnymi výsledkami priemyslu stáli pritom predovšetkým automobilky. Produkcia vo výrobe dopravných prostriedkov totiž v júni medziročne stúpla až o 50,9 %. Nasledovala výroba textilu, odevov, kože a kožených výrobkov s rastom o 12 %, výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov s 4,9 %, výroba elektrických zariadení s 6,3 % a výroba drevených a papierových výrobkov, tlač s rastom o 2,4 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,2 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 15 %.

V priemere za celý prvý polrok vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 10,1 %, z toho v priemyselnej výrobe o 12,5 %. Produkcia bola nižšia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,5 %, v ťažbe a dobývaní o 8,5 %. Celkový prírastok produkcie súvisel hlavne so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 42 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 3,9 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 5,1 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 9,6 % a vo výrobe elektrických zariadení o 10,3 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 15,1 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 15,7 %.

Produkcia v slovenskom priemysle tak pokračuje v raste napriek zmierneniu dynamiky v závere minulého roka. Aktuálne jej pomáhajú predovšetkým odštartované nové projekty v automobilovom priemysle. Kým v roku 2009 ešte priemyselná produkcia vplyvom prepadu zahraničného dopytu pre hospodársku krízu medziročne klesla o 13,7 %, predvlani už opäť rástla dvojciferným tempom. V minulom roku stúpla o 7,2 %, za čím stála predovšetkým priemyselná výroba, keďže tak ťažba, ako aj výroba energií medziročne klesli.

5 debata chyba