Parlament schválil zmeny v penziách, do II. piliera pôjde menej

Odvody do druhého piliera sa znížia, ale od roku 2017 by mohli opäť rásť. Je to jeden z pozmeňujúcich návrhov opozície, ktoré parlament akceptoval.

10.08.2012 10:09 , aktualizované: 10:51
Fico, Richter Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) a minister práce Ján Richter počas hlasovania o návrhu zákona o sociálnom poistení.
debata (231)

Od roku 2017, keď by Slovensko mohlo mať takmer vyrovnaný rozpočet, by sa podľa pozmeňujúceho návrhu Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) mali odvody do II. piliera opäť postupne zvyšovať o 0,25 percen­tuálneho bodu ročne. Do roku 2024 by sa tak mohol odvod do II. piliera dostať na 6 percent.

„Schválením pozmeňovacieho návrhu pána Kaníka dávame jasne najavo, že máme záujem stabilizovať dôchodkový systém aj formou ústavného zákona,“ uviedol minister práce Ján Richter a dodal, že rozbehne o tom rokovania. Richter tvrdí, že nie je záujem vlády vyhnať ľudí z druhého piliera, ale sporiteľ v II. pilieri by si mal objektívne zhodnotiť, či sa mu účasť v ňom vyplatí alebo nie.

Podľa Richtera ide zo strany vlády len o informovanie, aby mohol sporiteľ prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutie. Ak sa rozhodne, že v II. pilieri zostane a jeho dôchodok nakoniec bude nižší, tak by nemal ísť protestovať pod okná ministerstva, že nebol informovaný, uviedol minister.

Predstavitelia opozičných strán nazvali zákon krádežou dôchodkov. Ak sa opozícia dosatne opäť do vlády, vráti zákon do pôvodnej podoby, uviedol šéf SDKÚ Pavol Frešo. „Z deviatich percent neustúpime ani o milimeter,“ dodal Frešo. Robert Fico sa dostal k moci podvodom, tvrdí šéf SaS Richard Sulík, lebo podľa neho pred voľbami sľúbil, že nezníži odvod do II. piliera. Šéf KDH Ján Figeľ a šéf strany Most-Híd Béla Bugár nazvali schválenie zákona zlou správou pre Slovensko. Medzi opozičnými lídrami nebol Igor Matovič (OĽaNO).

Parlament novelu zákona o sociálnom poistení schválil 80 hlasmi.

Významné zmeny čakajú živnostníkov a dohodárov

Parlament schválil zvýšenie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a ľudí pracujúcich na dohody (podrobnosti nájdete v článku Živnostníci a dohodári zaplatia na odvodoch viac).

Menej do II. piliera pôjde už za september

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká od začiatku septembra tohto roka do konca roka 2016 zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % ich hrubej mzdy. Od roku 2017 sa má príspevková sadzba každoročne zvyšovať o 0,25 percen­tuálneho bodu na konečných 6 % v roku 2024. Ide o pozmeňujúci návrh poslanca Ľudovíta Kaník (SDKÚ-DS), ktorý podporili aj poslanci Smeru.

Druhý dôchodkový pilier sa otvorí pre vstup aj výstup zo systému v období od 1. septembra tohto roka do 31. januára budúceho roka, a to na základe pozmeňujúceho návrhu poslancov Smeru Antona Martvoňa a Otta Brixiho. Pôvodne pritom vláda navrhovala otvoriť druhý pilier na tri mesiace, od októbra do konca tohto roka.

Súčasná výška poplatku za správu dôchodkového fondu vo výške 0,3 % ročne z čistej hodnoty úspor nakoniec zostane v garantovanom aj negarantovanom fonde. Vláda pritom navrhovala, aby sa tento poplatok v negarantovanom fonde zdvojnásobil. Poslanci však tento zámer kabinetu neschválili. Zároveň však poslanci Smeru upustili od toho, aby sa znížil poplatok pre penzijnú spoločnosť za vedenie dôchodkového účtu. Ten tak naďalej zostane na úrovni jedného percenta zo sumy mesačného príspevku, hoci vláda navrhovala jeho pokles na 0,75 % zo sumy mesačného príspevku.

Zvýši sa však poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor. Menej si pritom bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Po novom bude poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Ak bude chcieť sporiteľ naďalej zostať v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude to musieť oznámiť svojej dôchodkovej spoločnosti. Ak tak neurobí, k 30. aprílu budúceho roka prejde do garantovaného dlhopisového fondu. Správca penzijných úspor bude povinný sporiteľom v negarantovaných fondoch do 28. februára 2013 zaslať príslušné tlačivo. To bude obsahovať vyhlásenie o tom, že sporiteľ je rozhodnutý zostať v negarantovanom fonde. Sporiteľ, ktorý má záujem zostať sporiteľom v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude musieť toto tlačivo vyplniť a doručiť ho dôchodkovej spoločnosti najneskôr do 31. marca 2013.

K 4-percentnému príspevku do druhého piliera si budú môcť sporitelia doplácať ďalšie dve percentá z vlastného čistého príjmu. Tieto dve percentá štát daňovo zvýhodní, keďže si o túto sumu bude môcť sporiteľ znížiť základ dane. Vláda Roberta Fica tiež ruší automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu do 2 rokov od vstupu a namiesto toho zavádza dobrovoľný vstup pre ľudí do 35 rokov. V druhom pilieri budú namiesto súčasných štyroch fondov povinne len dva, a to jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Existencia zvyšných dvoch fondov bude na zvážení dôchodkových spoločností.

Exministrovi práce a sociálnych vecí Jozefovi Mihálovi (SaS) sa podarilo presadiť, aby mal sporiteľ v druhom pilieri nárok na predčasný starobný dôchodok už vo výške 0,6-násobku životného minima, ak si na penziu v druhom pilieri sporil aspoň päť rokov. Vláda pritom chcela, aby mali všetci sporitelia nárok na predčasný dôchodok len vtedy, ak ich predčasná penzia dosiahne aspoň 1,2-násobok životného minima.

Päť rokov sa budú penzie valorizovať o pevnú sumu

Dôchodky sa budú v najbližších piatich rokoch zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Tá bude čoraz viac závisieť od medziročnej inflácie a čoraz menej od rastu priemernej mzdy na Slovensku. Od roku 2018 sa budú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov. Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa bude od roku 2017 postupne zvyšovať dôchodkový vek. Ten sa totiž naviaže na strednú dĺžku života, čo znamená, že s predlžujúcou sa strednou dĺžkou života sa bude zvyšovať aj vek odchodu do dôchodku.

Poslanci tiež schválili zámer zaviesť do štátneho, priebežného dôchodkového piliera viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa prejaví u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Kým v súčasnosti sa týmto ľuďom dôchodky vypočítajú podľa ich príjmov a ešte sa im k tomu pridá 16 % zo sumy, ktorá im chýbala do dosiahnutia priemernej mzdy, táto hodnota navyšujúca dôchodok sa bude postupne zvyšovať až na úroveň 22 %.

Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy. Týmto osobám sa v súčasnosti pri výpočte dôchodku uzná 84 % zo sumy prevyšujúcej 1,25-násobok priemernej mzdy do 3-násobku priemernej mzdy, v budúcnosti to však bude len 60 % z tejto sumy.

231 debata chyba