Samsung po prehre s Apple stratil 12 miliárd USD trhovej hodnoty

Akcie juhokórejského výrobcu elektroniky Samsung Electronics reagovali v pondelok na drvivé víťazstvo konkurenčnej spoločnosti Apple v kľúčovom patentovom spore poklesom o sedem percent.

27.08.2012 08:15
Samsung Galaxy S3, mobil Foto:
Samsung Galaxy S3
debata

Firma tak stratila zo svojej trhovej hodnoty 12 miliárd dolárov. Analytici však Samsung zďaleka neodpisujú a zásadný vplyv rozhodnutia na jeho zisky zatiaľ nepredpokladajú, uviedla agentúra Reuters.

Samsung bude musieť podľa piatkového verdiktu kalifornského súdu zaplatiť Apple odškodné 1,05 miliardy dolárov za to, že zneužíval jeho patenty k telefónom iPhone a tabletom iPad. Samsung sa však chce odvolať a konečné rozhodnutie vrátane otázky zákazu predaja jeho najpredávanejších telefónov príde až niekedy o mesiac, uviedli analytici.

Akcie Samsungu klesli na burze v Soule až o 7,7 percenta, čo bol ich najprudší prepad za takmer štyri roky. Neskôr sa strata ustálila na siedmich percentách. Za posledných 12 mesiacov sú akcie Samsungu vďaka rekordným ziskom asi 75 percent v pluse.

Analytici čakajú, že na výsledkoch Samsungu sa tento rok výsledok sporu zásadnejšie neprejaví a jeho zisk sa kvôli nákladom na odškodné len mierne zníži.

„So Samsungom by to malo byť dobré – znamená to pre neho zníženie zisku o štyri až päť percent,“ povedal Reuters manažér jedného hedgeového fondu v Hongkongu. Upozornil tiež na to, že dlhodobo je na tom Samsung dobre, pretože má 65 000 patentov oproti 9 000 patentom Applu a Apple navyše závisí na dodávkach čipov od Samsungu.

Apple teraz žiada súd o zákaz predaja produktov Samsungu v USA a súd stanovil termín konania na 20. september. Pre Samsung bude teraz kľúčové, či sa Apple zameria aj na jeho najnovší vlajkový telefón Galaxy S3, ktorý súd do rozhodnutia nezahrnul. Podľa analytikov na ňom bude Samsung schopný urýchlene urobiť zmeny, aby neporušoval patenty Applu.

„Rozhodnutie je pre Samsung nákladnou lekciou, ale aj príležitosťou prejsť na viac inovačný spôsob myslenia a prísť so skutočnou alternatívou k dobre známemu hardvéru spoločnosti Apple,“ uviedli analytici banky Morgan Stanley.

debata chyba