Samsung môže stratiť pozíciu slovenskej dvojky

Mobilné telefóny od Samsungu, ktoré patria na Slovensku k druhým najpredávanejším, môžu po prehratom patentovom spore s Apple na trhu stratiť.

28.08.2012 15:10
iPhone 4S, Samsung Galaxy S3 Foto:
Rivali vedľa seba v obchode v juhokórejskom Soule. Vľavo Apple iPhone 4S, vpravo Samsung Galaxy S3.
debata (6)

Platby za využívanie duševného vlastníctva by totiž mohla obľúbené smartfóny predražiť o tridsať až štyridsať dolárov (asi 24 – 32 eur). Samsungy sú teraz od telefónov od Apple výrazne lacnejšie a vyššia cena by ľudí mohla od kúpy odradiť.

„Rozhodnutie súdu nemusí znamenať, že Samsung prestane dávať do svojich telefónov vyspelé technológie. Buď si vyvinie niečo svoje, čo nebude porušovať patenty, alebo začne za využívanie patentov platiť ako úplne bežne platia iné firmy,“ vraví odborník na mobilnú komunikáciu Richard Hombauer z portálu Fony.sk.

Napríklad v Slovak Telekome sú mobily Samsung aktuálne druhou najpredávanejšou značkou. „Na prvom mieste je Nokia, za Samsungom sú umiestnené značky HTC, LG, Sony a rebríček uzatvára Apple,“ tvrdí hovorca Telekomu Michal Korec.

Rozsudok usvedčil Samsung napríklad z porušenia patentu na „pružinovú odozvu“ pri posúvaní obsahu nahor alebo nadol. Firma bola deväťčlennou porotou uznaná za vinnú aj za kopírovanie patentových práv na takzvané multitouch gestá, pomocou ktorých je možné napríklad zväčšiť či zmenšiť obrázok alebo webovú stránku.

Vlastníci Samsungu prišli pre rozhodnutie o zákaze kopírovania patentov o takmer deväť miliárd amerických dolárov a neskôr sa k nim môže pridať ďalšia miliarda, ak vyššie súdy potvrdia udelenú pokutu. Napriek tomu však trest odklepnutý americkým súdom za nelegálne využívanie patentov konkurenčného Applu 4 500 slovenských zamestnancov fabriky pri Galante a Voderadoch zatiaľ neohrozuje.

„Z centrály sme zatiaľ nedostali žiadne inštrukcie o ďalšom vývoji,“ povedal riaditeľ pre ľudské zdroje spoločnosti Samsung Electronics Slovakia Anton Ondrej.

Zástupcovia kórejskej centrály spoločnosti po zverejnení rozsudku tvrdili, že je „nešťastné“, že patentové právo môže byť zmanipulované na to, aby dalo jednej spoločnosti monopol na obdĺžnik so zaoblenými rohmi či na technológie, ktoré sú každý deň zlepšované Samsungom a ďalšími spoločnosťami.

„Toto nie je posledné slovo v celom spore, ďalšie bitky sa vedú na súdoch a tribunáloch po celom svete, pričom niektoré už odmietli nároky Apple. Samsung bude pokračovať v inováciách,“ napísali vo svojom stanovisku.

Podľa Jána Beňáka, analytika spoločnosti Trim Broker, je však priskoro hovoriť o vážnejších zmenách vo firme. „Akcie spoločnosti sú v porovnaní s prvým januárom 2011 drahšie o 23 percent, takže akcionári rozhodne nie sú v strate,“ spresňuje Beňák a dodáva, že napriek týmto číslam existuje hrozba do budúcnosti. „Môže to mať za následok, že v prípade podobných rozsudkov vyšších súdov príjmy firmy klesnú o dvadsať až tridsať percent. Napriek tomu však Samsungu bankrot zrejme nehrozí, keďže vyrába viac druhov výrobkov,“ argumentuje analytik.

Podobný názor má aj analytik X–Trade Brokers Kamil Boroš. „Vždy sa treba pozerať na dôvod poklesu cien akcií, a práve ten má potenciál doľahnúť na firmu. Aktuálny pokles hodnoty o 8,7 miliardy amerických dolárov je odzrkadlením nižšieho ziskového potenciálu v dôsledku rozhodnutia súdu,“ mieni Boroš. Podľa neho by sa súdny proces mal dotknúť iba telefónov a tabletov, ostatné produkty, ako sú televízory či výrobky bielej techniky, by mali ostať bez zmien.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba