Odborník: S čipom vám namerajú aj rýchlosť či zistia, kde ste

Bezpečnostný systém, ktorý od roku 2015 pri dopravnej nehode automaticky zavolá záchranárov, môže mať väčšie využitie. Podľa Miroslava Dojčáka, riaditeľa Autoklubu Slovakia Assistance, by na základe čipu v aute vedeli príslušníci polície overiť, či vodič dodržiava povolenú rýchlosť.

10.09.2012 12:31
virtuálna realita, virtualita, počítače,... Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

Ako v praxi funguje e–call zariadenie, teda čip v aute?
Systém, ktorý komunikuje priamo s vozidlom, zabezpečí, aby boli odoslané presné informácie o tom, čo sa vo vozidle deje z technického hľadiska. V aute je napríklad zariadenie, ktoré sa spúšťa po zatlačení tlačidla a centrálny dispečing dostane ihneď správu, že niečo nie je v poriadku. Dispečer následne zavolá vodičovi alebo na ďalšie uvedené čísla, aby sa ubezpečil, či je šofér v poriadku a ak nie je na číslach žiadny ohlas, volá sa 112. Druhou možnosťou je aktivácia systému v okamihu preťaženia väčšieho ako 2,5 G, čiže v prípade nehody. Pri nehode vyšle nielen správu o polohe vozidla, ale aj komplexné dáta zo 60 sekúnd pred a 15 sekúnd po havárii s presnosťou na tisícinu sekundy. V ich rámci operátor dostane informáciu nielen o rýchlosti, ale napríklad aj o spomenutom preťažení pri náraze v osiach x, y aj z.

Dá sa nejako tento systém deaktivovať?
Operátor dnes vie odfiltrovať falošné poplachy a diagnostikovať, či ide naozaj o haváriu. V zariadení sa nachádza SIM karta, nadviaže sa spojenie a dispečerovi poskytuje online informácie o aktuálnom stave po nehode. Ak by malo auto len drobnú kolíziu a pokračovalo by ďalej v jazde, operátor to zaregistruje a nemusí na miesto posielať výjazd záchrannej služby.

Komisia ubezpečuje, že čipy začnú pracovať až pri dopravnej nehode. Je to tak, že tieto zariadenia mimo nehody spia?
Zariadenia vedia poslať omnoho viac informácií, ako len echo o nehode. Napríklad o tom, kde sa auto nachádza, koľko kilometrov má najazdené, ale aj to, akou rýchlosťou presne v daný okamih ide. Čiže teoreticky po akejsi dohode by to polícia vedela využiť na pokutovanie vodičov.

Čipy by povinne mali mať len nové autá. Je možná inštalácia aj do starších vozidiel?
Je možné ho nainštalovať do každého auta. Napája sa síce na palubný počítač, ale vodič si ho môže dať obrazne povedané aj do Trabantu či motorky.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba