Do Gemera ide investícia storočia

V okrese Rimavská Sobota, kde miera nezamestnanosti prekračuje dlhodobo hranicu tridsať percent, má vzniknúť okolo 1 200 nových pracovných miest.

16.09.2012 12:00
sporenie, vklad, mince, peniaze, úspory, pilier Foto:
Ilustračné foto
debata (77)

Vytvoriť ich chce spoločnosť Oil Production and Trade OPT Sk s prepojením na ruský kapitál, ktorá chce v Rimavskej Sobote postaviť závod na spracovanie ropy a výrobu polymérov. Vstup investora ešte v utorok odobrili poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí schválili zmluvu o spolupráci pri výstavbe nového závodu.

Závod by mal vyrásť na ploche viac ako tridsať hektárov, ktorú investorovi predá Rimavská Sobota za symbolické jedno euro, čo bude vklad mesta. Podľa informácií primátora mesta Jozefa Šimka do šiestich mesiacov by mal byť hotový projekt a počas ďalších dvadsiatich dvoch mesiacov má byť postavený aj samotný závod. Výška predpokladanej investície je asi jedna miliarda eur.

„Pre náš región je to veľmi dobrá správa a môžeme ju považovať za historickú udalosť,“ zdôraznil Šimko. Hovorí sa o investícii storočia.

Predseda spoločnosti Oil Production Ján Tehlár informoval, že v prvej fáze dajú prácu päťsto ľuďom, pričom počet zamestnancov budú rozširovať. ,,Predpokladáme, že zamestnanie u nás nájde minimálne 1 200 ľudí," zdôraznil. Tehlár podotkol, že s nábormi budúcich zamestnancov vrátane školení začnú už v najbližších týždňoch. Prácu chcú ponúknuť najmä ľuďom z Rimavskej Soboty a okolia.

Asistentka riaditeľky Úradu práce v Rimavskej Sobote Júlia Antalová povedala, že s investorom zatiaľ nerokovali, a preto nevedia, o ľudí a s akou kvalifikáciou bude záujem.

„Rokovania budú nasledovať po podpise zmlúv,“ podotkla. Podľa jej informácií bola v okrese Rimavská Sobota k 31. júlu 2012 miera nezamestnanosti 32,56 percenta a úrad evidoval 12 942 disponi­bilných uchádzačov o prácu. ,,Ak by sme vychádzali z toho, že v novom závode nájde prácu 1¤200 ľudí, miera nezamestnanosti v okrese môže klesnúť pod tridsať percent," podčiarkla Antalová.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti povedal, že príchod takejto investície do okresu Rimavská Sobota bude mať aj mnohé pozitívne sekundárne efekty. „Okrem priameho zamestnania ľudí by to mali pocítiť aj služby a prejaviť by sa to malo aj v kúpyschopnosti obyvateľstva. K negatívom môže patriť obava z možných environmentálnych efektov,“ konštatoval Páleník. Podmienkou investora bola blízkosť ropovodu. Niektorí poslanci majú obavy, že ekológia pri investícií utrpí a žiadajú dôkladnú analýzu dosahov na životné prostredie.

Zástupca spoločnosti Tehlár však zdôrazňuje, že životné prostredie nový závod ohrozovať nebude. Pri výstavbe použijú najmodernejšiu technológiu, ktorá nebude mať žiadny negatívny vplyv na prírodu ani zdravie ľudí.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba