Regulácia cien palív? Vláda to zvažuje

Ministerstvo financií zvažuje, že sa postaví súčasným rekordným cenám benzínov a nafty.

16.09.2012 15:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (51)

O regulácii cien palív rozmýšľala už prvá vláda Roberta Fica v roku 2006, keď boli tiež na maximách. Hrozby vládneho zásahu vtedy krátkodobo prinútili dominantný Slovnaft, aby išiel s vlastnými cenami až na najnižšiu úroveň v Európskej únii, dlhodobý pokles cien sa však nedostavil. Štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini včera pre Pravdu potvrdil, že vláda o regulácii cien palív uvažuje.

„Ministerstvo financií sa touto otázkou bude zaoberať,“ pripustil s tým, že je otázne, či sa „nájde nejaké riešenie“. Štát naposledy určoval ceny palív v roku 1995. Teraz benzín stojí na pumpách 1,60 eura za liter a nafta 1,49 eura.

Francúzski socialisti napríklad na rekordné ceny reagovali štátnou dotáciou, vďaka čomu sa znížili o šesť centov. Po regulácii volajú aj mestá na Slovensku, ktoré ťažia vysoké náklady na prevádzku hromadnej dopravy.

„Ak s tým niekto môže niečo urobiť, tak je to vláda. Mala by začať rokovať so Slovnaftom a stanoviť maximálnu cenu pohonných látok. Znižovať spotrebnú daň nemá zmysel, pretože to spôsobí len výpadok zo štátnej kasy,“ tvrdí Ľubomír Andrassy, hovorca bratislavského primátora.

Za zvyšovaním cestovného v doprave totiž často stojí drahá ropa a ak ani tento krok nevykryje dopravnému podniku stratu spôsobenú drahou naftou, zatiahnuť to musí mesto. „My však nemáme žiadne rezervné fondy. Preto by mala zasiahnuť vláda,“ doplnil Andrassy.

Či sa diskusia so Slovnaftom začne, je zatiaľ otázne. Oficiálne rokovania, tak ako v roku 2006, keď prvá Ficova vláda chcela od Slovnaftu „ceny pohonných látok zodpovedajúce sociálno–ekonomickej situácii obyvateľstva“, sa zatiaľ nepotvrdili. Faktom však je, že ceny benzínov bez daní sú aktuálne na Slovensku štvrté najlacnejšie v celej 27–člennej EÚ, aj keď dlhodobo sú skôr na úrovni priemeru, podobne ako je to aktuálne pri cenách nafty. Po porovnaní celkových cien aj s daňami sa benzín aj nafta pohybujú okolo priemeru únie.

Slovnaft reguláciu cien nepovažuje za štandardnú. „Ide o pomerne neštandardný krok, nakoľko takáto možnosť prichádza do úvahy vo väčšine v prípade mimoriadnych situácií, ako sú prírodné katastrofy alebo vojnové konflikty,“ reagoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Francúzski socialisti sa v súvislosti s drahými palivami nedávno rozhodli pre dočasné opatrenia. Prezident Francois Hollande tým dodržal svoj predvolebný sľub. Počas troch mesiacov cena na francúzskych čerpacích staniciach klesne o šesť centov za liter. „O tri centy sa zníži z pohľadu rafinérií a o tri centy z pohľadu vlády,“ povedal minister financií Pierre Moscovici.

Zámerom tohto opatrenia je znížiť životné náklady vo Francúzsku. Štát to bude stáť 300 miliónov eur, čo si vyžiada presuny financií v rozpočte. Francúzi rokujú tiež s USA a vyzývajú ich, aby rozpustili strategické zásoby ropy a prispeli tak k zníženiu cien ropy na svetových trhoch.

V minulosti sa aj na Slovensku diskutovalo o tom, či by v čase vysokých cien palív nemali poklesnúť spotrebné dane, čo spravili napríklad Poliaci. Analytici však zásahy do cien spochybňovali. Keď napríklad prvá Ficova vláda v úvode roka 2010 po zavedení mýta znížila daň na naftu, nárast tankovania nepokryl v rozpočte výpadky na daniach.

Vo „verejnom záujme“ vláda v roku 2009 udržala aj ceny plynu a elektriny. Slovenské elektrárne sa preto cez súdy doteraz dožadujú náhrady škody. SPP sa zase súdi za to, že za Radičovej vlády nešli vraj dostatočne hore ceny plynu.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba